lauantai 23. toukokuuta 2020

Agnostismi- huomautuksia

Agnostismi- huomautuksia


Wikipedian määritelmän mukaan agnostismi on "käsitys, jonka mukaan tiettyjen olemassaoloa koskevien väitteiden – erityisesti Jumalan tai yliluonnollisen olemassaoloa koskevien väitteiden – totuusarvoa ei tiedetä tai ei voida tietää". 

Agnostismi liittyy siten tietoteoriaan (epistemologia) eikä uskoon. Agnostikko voi yhtä hyvin uskoa johonkin jumalaan / jumaliin tai olla ateisti (uskoa jumaliin ei ole).

Agnostismin ongelma

Voidaan kuitenkin esittää kritiikkiä agnostismia kohtaan. Agnostikko siis ajattelee, että jumalista ei voida saada tietoa ja/tai jumalien olemassaoloa koskevien väitteiden totuusarvoa ei tiedetä. Mutta tällöinhän agnostikko jo tietää jotakin. Hän tietää jumalista sen ominaisuuden, että jumalista ei voida tietää mitään. 

Mistä agnostikko on saanut sellaisen tiedon, että hän pystyy yleispätevänä totuutena lausumaan, että "jumalista ei saada tietoa" / "jumalista ei voida tietää mitään". Tai että jumaliin liittyvien väitteiden totuusarvoa ei voida tietää? Agnostismi on siten ristiriitaista ja itseään kumoavaa. "Ei tietoa ja silti tietää jotakin ja aika varmanoloisesti".

Entäpä jos jumalista voidaan kuitenkin saada tietoa joskus tulevaisuudessa tai jos joku on menneisyydessä tietänyt jotakin jumalista, olkoonkin että se tieto on ehkä kadonnut sittemmin? Tai jos jumala on olemassa, vaikka hän ei ole ilmaissut itsestään mitään tuhansiin vuosiin, mutta päättääkin jonain hetkenä antaa tietoa itsestään?

On varsin problemaattista esittää yleispätevä ikuinen totuus jumala-tietoon liittyen. Minusta agnostismia pitäisi korjata varovaisemmaksi katsannoksi.

Pidän itseäni tieto-opillisesti agnostikkona (liittyen kysymyksiin jumalista ja muusta mahdollisesta yliluonnollisesta), mutta määrittelen sen kohdallani tällaiseksi: katson, että minulla henkilökohtaisesti ei ole varmaa, luotettavaa, objektiivista tietoa eikä todistusaineistoa mistään jumalista tai muista henkiolennoista. Minulla itselläni ei ole tällä hetkellä mitään varmuutta kyseisien entiteettien olemassaolosta tai olemassaolemattomuudesta. En tiedä, voidaanko saada tietoa jumalista vai eikö voida saada. On mahdollista, että menneisyydessä, nykyisyydessä tai tulevaisuudessa joku / jotkut tietää / tietävät jotakin tietoa jumalista tavalla tai toisella. En tiedä voinko itse saada tulevaisuudessa sellaista tietoa.

Jos jumala on olemassa ja hän päättää ilmoittaa itsestään jotakin jollekulle tai jopa kaikille ihmisille niin me saamme hänestä tietoa. On mahdollista, että jumalien ja muiden senkaltaisten olentojen olemassaoloa kokeviin totuusväitteisiin saadaan tietoa, mutta en voi itse tietää tätä suuntaan tai toiseen. Asia jää kohdallani avoimeksi.

Näin siis agnostismi typistyy kohdallani henkilökohtaiseksi tämänhetkiseksi epätietoisuudeksi ja epävarmuudeksi, mutta en väitä mitään yleispätevää, ikuista enkä kaikkia ihmisiä kaikkialla koskevaa.

Omasta positiostani vielä uskontokysymyksissä


En siis ole jyrkästi ja täysillä teisti enkä ateistikaan ja agnostisminikin on aika heikkoa. En osaa tyhjentävästi ja ankarasti "leimata" itseäni yhdellä käsitteellä mihinkään lokeroon (ateisti, teisti, kristitty, deisti, agnostikko jne.). Olen toisaalta kirkkomyönteinen ja ev-lut. kirkon jäsen ja olen ollut useasti körttiseuroissa ja pidän Siionin virsistä, jotka sanoittavat upeasti monia ajatuskulkujani ja sisäistä tilaani.

Toisaalta eräät asiat kansankirkossa häiritsevät minua ja näen aihetta pikkuhiljaa tarkistella kirkon julkisoikeudellista asemaa kirkon kutistuessa kuin pyy maailmanlopun edellä.

Olen kipuileva ristiriitainen teisti-agnostikko ja henkisyyden etsijä. Sanottakoon vaikkapa näin. Toisaalta tiede on tärkeää, mutta ei minulle riitä pelkkä tiede ja vastustan skientismiä eli tiedeuskoa. 

Aavistelen, että on jotakin suurempaa kuin tämä havaittavissa ja mitattavissa oleva olevaisuus. Mutta mitään en voi todistaa enkä esittää objektiivisia todisteita. Voin silti uskoa ja se usko on enempi psykologisesti motivoitua ja tiettyihin subjektiivisiin erikoisiin kokemuksiini (ja niistä tekemiini tulkintoihin) ankkuroituvaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.