sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Ateismi ja sen yleistyminen

Ateismi ja sen yleistyminen

Ei ole oikeastaan mikään ihme, että on paljon ateisteja / uskonnottomia nykyään etenkin Pohjoismaissa ja läntisessä Euroopassa. Siinä kohtaa on fundamentalistisilla ääriuskovilla peiliin katsomisen paikka. Nimittäin somessa ja muualla Internetissä näkee äänekästä fundamentalistista porukkaa, joka esittää sellaisia maailmaan liittyviä tosiasiaväitteitä, joita ajattelevaisen, opiskelleen, älykkään ja tieteeseen perehtyneen nykyihmisen on miltei mahdotonta hyväksyä.

Näitä fundamentalistikristittyjen eriskummallisia maailmaa koskevia ja uskottavaksi vaadittuja tosiasiaväitteitä ovat varsinkin:

1. nuoren maan kreationismi (YEC) eli maailma ja kaikki mitä siinä on, on 6000 vuotta vanhaa ja luotu kuuden kirjaimellisen vuorokauden (24 h) aikana

2. maailmanlaajuinen vedenpaisumus reilut 4000 vuotta sitten ja kaikki elämä ja ihmiskunta on peräisin Nooan arkin pienestä eläinpopulaatiosta ja kahdeksasta ihmisestä (eli ihmiskunta olisi väitteiden mukaan saanut alkunsa kaksi kertaa insestistä, kun perheenjäsenet tekevät keskenään lapsia)

3. tiededenialismi (denial = kieltää) eli tieteen vähättely, halveksunta, välillä jopa uskonnoksi nimittäminen ja tieteellisten teorioiden vastustaminen ja kieltäminen uskonnollisin ja pseudotieteellisin perustein. Pahiten tämä näkyy suhtautumisessa evoluution tosiasiaan ja sitä selittävään evoluutioteoriaan sekä alkuräjähdysteoriaan (jonka isä on katolinen uskova pappi Belgiasta). Olen nähnyt myös Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian kieltämistä. Ja väitteitä, että Aurinko on ontto eikä siellä ole fuusiota käynnissä. Sekä ilmastonmuutoksen eli ihmisperäisen ilmaston lämpenemisen kieltäminen kuuluu välillä samaan "ihailtavaan" pakettiin

4. salaliittohörhöily eli naurettavan poskettomien ja eriskummallisten salaliittoteorioiden tyrkyttäminen uskottaviksi ja niiden julistaminen uskonnon kaltaisella paatoksella, lähteenä jotkut epämääräiset YouTube-videot ja kaikenkarvaiset blogikyhäelmät ja "totuussivut"

5. vaaditaan uskomaan johonkin käsittämättömään ”salaiseen Jeesuksen tulemukseen ja tempaukseen”, jolle esitetään – täysin Raamatun vastaisesti – tarkkoja aikamääreitä ja takarajoja ajatellulle salaiselle ”tempaukselle”. Mitäs sitten kun se laskettu vuosi tulee ja menee eikä mitään salaista tai julkistakaan tempausta uskovien ottamiseksi taivaaseen tapahdu? Jatkatteko taas uudestaan aikojen laskeskelua vai luovutteko uskosta, te kyseiset fundamentalistit?

Ja tuossa ääriuskovaisessa mielensisällössä asuu vielä "ihana" lähimmäisenrakkaus: epätasa-arvo, naisten alistaminen, seksuaalivähemmistöjen vihaaminen ja helvettiin tuomitseminen. Ja ylipäätään kaikkien muiden ihmisten tuomitseminen ja helvetin piinalla uhkailu, jos muut ihmiset eivät alistu uskomaan noiden uskonsoturien väitteitä ja ala elämään heidän vaatimallaan tavalla. Jos se ns. "Jeesukselta saatu sisäinen rauha" saa aikaan tuollaisia "hedelmiä" niin enpä ihmettele, että se fundamentalistien "rauha" ei moniakaan ihmisiä kiinnosta, vaan saavat pitää "rauhansa" ihan itsellään.

Tuollaisen fundamentalistisen äärikristillisen uskon ja mielenmaiseman omaksuminen on älyään käyttäville tiedeorientoituneille ja paljon opiskelleille ihmisille varsin vastenmielistä. En yhtään ihmettele, että ateismi ja esim. sekulaari humanismi vetoavat heihin enemmän kuin tuonkaltainen uskonnollisuus.

En ajattele, että kaikkien ihmisten pitäisi olla ateisteja tai sitten jonkin sortin teistejä, vaan kannustan kaikkia matkalle itsenäiseen ajatteluun, epädogmaattiseen, maltilliseen skeptisyyteen ja olemassaolomme ihmettelyyn maailmassa, joka on metafyysisesti epäselvä, monimielinen ja monilla tavoilla tulkittavissa (tämän seikanhan todistaa jo se, että ihmiskunnasta löytyy iso joukko erilaisia uskonnollisia ja metafyysis-filosofisia tulkintoja ja käsityksiä maailmasta ja paikastamme siinä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.