lauantai 2. toukokuuta 2020

Ateismi - ollakseen ateisti ei tarvitse

Ateismi - ollakseen ateisti ei tarvitse

Ollakseen ateisti ei tarvitse tietää kuinka maailmankaikkeus alkoi olemaan tai miten elämä syntyi. Vielä vähämmän ateistin tarvitsee kehittää joku ateistinen ns. kaiken teoria selittämään maailmaa ja hankkimaan sille teorialle todisteita. Ei tarvitse myöskään kyetä todistamaan, että jumalia ei ole olemassa - ei voida todistaa, että jotakin entiteettiä ei ole olemassa (korkeintaan voidaan todeta, että olento, jolla on loogisesti ristiriitaisia, epäyhteensopivia ominaisuuksia ei voi olla olemassa).

Ainoa, mitä tarvitaan on käyttää kriittistä ajattelua analysoimaan uskovaisten argumentteja (ja heidän subjektiivisia kokemuksia), joita on esitetty jumalauskon tueksi ja päätellä, että ne ovat riittämättömiä uskottaviksi. Ateismia voidaan pitää rationaalisena johtopäätöksenä sille asiantilalle, että teistit eli persoonalliseen jumalaan uskovat ihmiset eivät ole pystyneet todistamaan objektiivisesti oman jumalansa olemassaoloa ja vaikutusta maailmassa.

Sitä paitsi ateisti voi aivan hyvin ja hyväksyttävästi sanoa, että hän ei tiedä vastauksia esim. kysymykseen kaikkeuden alusta, sitä edeltävistä olosuhteista tai elämän alkuperästä. "En tiedä" on aivan pätevä vastaus teistin jumalaväitteisiin ja kysymyksiin kaikkeudesta ja elämästä tai mistä tahansa muusta.

Ateisti voi kaikessa rauhassa sanoa, että meillä ei tarvitse olla juuri nyt kaikkia vastauksia kaikkiin kysymyksiin, vaan antaa ajan kulua, ja katsotaan mitä tulevaisuudessa mahdollisesti saadaan selville. Miksi ihmeessä juuri nyt meillä pitäisi olla kaikki tieto ja vastaukset? Ateisti ei vaan pidä rationaalisena ja perusteltuna pitää totena teistien väitteitä ja uskomuksia heidän lukuisista eri jumalistaan - semminkin kun jokaisella teistillä on oma jumalakuvansa ja erilaisia jumaluuksia on ihmiskunnan historiassa ollut kymmeniä tuhansia.

Ja teistitkin yleensä pitävät kaikkia muita jumalia paitsi sitä omaa jumalaansa keksittyinä, ihmisten sepittäminä ja olemattomina taikauskon tuotteina. Eli teistitkin ovat ateisteja kaikkia muita jumalia kohtaan. Ateisti menee vain yhden askeleen pitemmällä ja jättää uskomatta siihen viimeiseenkin jumalaan.

Teistin pitäisi todistaa, että se juuri hänen jumalansa (Jahve, Allah jne.) ei ole ihmisten keksimä, vaan todella olemassa oleva ja maailmassa vaikuttava olento, toisin kuin ne lukemattomat muut jumalat, joihin teistikään ei usko. Positiivisen olemassaoloväitteen - "jumala on olemassa" - esittäjällä on todistustaakka ja velvoite todistaa väitteensä. Sen, joka epäilee väitettä eikä pidä sitä uskottavana ei tarvitse todistella ko. olennon olemattomuutta.

Mitä voidaan esittää ja  väittää perusteitta, voidaan myös hylätä ilman sen kummempia perusteluja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.