sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Jumala katuu, mitä se merkitsee?

Jumala katuu, mitä se merkitsee?

Raamatussa sanotaan, että Jumala ei ole ihminen niin että hän katuisi tai valehtelisi tai että Jumala puhuisi jotakin, eikä sitä täyttäisi (4 Moos.22:19). Mutta toisaalla on tekstejä, joiden mukaan Jumala katuu kuitenkin jotakin (Katso 1 Moos.6:6, 2 Moos.32:14, 1 Sam.15:11, Hoos.13:14, Joona 3:10).

Jotkut kristinuskon kriitikot ovat nähneet noissa erilaisissa teksteissä ristiriidan Raamatussa ja ottaneet siitä aiheen arvostella Raamattua tässä asiassa ristiriitaiseksi. Mutta onko kyseinen raamattukritiikki perusteltua ja pätevää, saati vastaansanomatonta? Ei se ole.

On olennaista ymmärtää Raamattua oikein eli tässä tapauksessa on tutkittava ja ymmärrettävä mitä se sana "katuminen" tarkoittaa eri yhteyksissä Raamatussa. Kuten juuri se, mitä tarkoittaa ihmisten tekemä katumus ja mitä sitten toisaalla Jumalan katuminen. Ei sama sana Raamatussa tarkoita aina samanlaista asiaa yksi yhteen, kun sanaa käytetään ihmisestä ja yhtäällä sitten myös Jumalasta. Jos tätä eroavuutta ei huomata, voi helposti syntyä käsitys, että kyseessä olisi ristiriita Raamatussa.

Jo tuo alussa viittaamani 4 Moos.22:19 kieltää sen, että Jumala olisi niin kuin ihminen ja että hän katuisi siinä merkityksessä kuin ihmiset katuvat vääriksi osoittautuneita tekojaan ja huonoja suunnitelmiaan.

Katuminen ihmisillä  


Ihmisten kohdalla katuminen on sitä, että henkilö nöyrtyy myöntämään tekojensa ja valintojensa vääryyden ja huonouden, suorastaan pahuuden ja syntisyyden ja tunnustaa syntinsä eli Jumalan käskyjen rikkomisen Jumalalle sekä pyytää Jumalalta anteeksiantoa. Katumuksen edellytyksenä on siis synnintunto. Omantuntonsa syytösten perusteella, kun hän myöntää ne oikeiksi, ihminen tuntee olevansa pyhän Jumalan tuomitsema. Katumuksessa ihminen myöntyy ja nöyrtyy siihen, että Jumala on oikeassa tuomitessaan hänet (Ps.51:6).

Mitä sitten Jumala katuu? Mitä tarkoittaa Jumalan katuminen?


Jumalaan liittyen katuminen tarkoittaa aivan muuta, eivätkä monetkaan uskontokriitikot näytä sitä aina huomioivan. Jumalan ei tarvitse katua mitään "väärää tekoaan" tai "syntiään" tai virheellistä suunnitelmaansa, joka olisi muka epäonnistunut. Jumala ei "kadu" inhimillisessä mielessä kuten vajavaiset syntiset tekevät, sillä Jumalan ei tarvitse tehdä niin.

Jumala katuu siinä merkityksessä Raamatun teologiassa, että hän voi joskus muuttaa suhtautumistaan yksilöihin tai kokonaisiin kaupunkeihin ja kansoihin. Katuminen liittyy Jumalan vihaan syntiä ja kaikenlaista pahuutta kohtaan. Kun ihmiset, kaupungit tai kansat ovat täyttäneet syntiensä mitan, eivätkä halua taipua kääntymykseen Jumalan puoleen, Jumala katuu sitä hyvää (siunauksiaan ja lahjojaan), jotka hän on ihmisille antanut ja tällöin Jumala tuomitsee ne yksilöt tai ihmisryhmät.

Katuminen on siis pyhän Jumalan vastareaktio ja vastaus ihmisten synnillisiin asenteisiin ja tekoihin Jumalaa ja hänen tahtoaan kohtaan, minkä lisäksi Jumala peruuttaa niille ihmisile antamansa siunaukset. Jumalan katuminen on myös sitä, että jos Jumala on ensin uhannut rangaistustuomioilla syntisiä ihmisiä ja nämä nöyrtyvät tunnustamaan syntinsä sekä alkavat elää Jumalan käskyjen mukaisesti, Jumala katuu hänelle / heille suunnittelemaansa rangaistusta ja peruuttaa tuomionsa. Katumus Jumalaan liittyen on silloin Jumalan reaktio tuomionalaisten syntisten kääntymykseen (katso esim. Joonan kirja).

Ja samoin jos hurskas luopuu kuuliaisuudestaan Jumalaa kohtaan ja palaa syntiin, Jumala voi katua hänelle antamiaan lahjoja ja siunauksia ja peruuttaa ne. Jumala siis muuttaa suhtautumistaan siihen ihmiseen, ihmisen tekojen ja asenteiden seurauksena.

1.Moos.6:6 sanat "Herra katui tehneensä ihmiset" kuvaavat ennen muuta vahvasti Jumalan syvän surun siitä, että synti oli turmellut hänen luomansa ihmiset paratiisissa tapahtuneen Jumalan käskyn rikkomisen seurauksena. Jumalan katuminen osoittaa tässäkin tekstissä vahvasti hänen pyhän vihansa syntiä kohtaan. Tämä on nähtävissä Raamatun kirjoituksissa kun tekstejä luetaan huolellisesti. Esimerkkejä löytyy mm. profeettojen kirjoista.

Totta on kuitenkin sekin, että Raamatussa on ihan oikeitakin ristiriitoja, mutta tämä katumisasia ei ole ristiriita eikä ongelma. Tarkkuutta uskontokritiikkiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.