sunnuntai 17. toukokuuta 2020

Jumalaan uskominen -kritiikkiä

Jumalaan uskominen -kritiikkiä

Eräitä kriittisiä huomioita ja huomautuksia jumalaan uskomisesta.

Kristinuskossa usko (ja erittäinkin oikeaoppinen usko) Jumalaan ja Jeesukseen on korostettu voimakkaasti. Sen sijaan monissa muissa uskonnoissa jokin dogmaattinen oppikokoelma ja pyhä kirja ei ole tärkeä tai niitä ei edes ole. Olennaisempana voidaan pitää oikein tekemistä ja elämäntyyliä, eikä niinkään tiettyä opillis-teoreettisesti oikeaa uskoa.

Mutta on syytä tuoda esiin eräitä seikkoja Jumalaan uskomisesta ja uskonnoista - painopiste on suurissa maailmanuskonnoissa tässä kirjoituksessa.

1. Ei kannata ajatella, että juuri se oma usko on jotenkin niin erityinen tai "hieno". Argumenttisi esim. Jahven / Jehovan olemassaolon puolesta soveltuu ja toimii ihan yhtä hyvin vaikka Allahin tai zarathustralaisten jumalan olemassaolon perusteluksi.

2. Kaikkien uskontojen uskovaisilla on "tunne sydämessäni, että jumalani on totta" ja että "tunnen jumalan sydämessäni". Et sinä ole mikään poikkeus tässäkään asiassa. Eikä tunne, olkoon miten vahva tahansa, mitään todista minkään olennon olemassaolosta (eli ei ole todiste sille, että sen uskovaisen mielen ulkopuolella on jokin tuonpuoleinen jumalolento).

3. Sinun uskonnossasi ja/tai sen uskonnon jossain tietyssä haarautumassa ei ole mitään ainutlaatuisen suuremmoista ja ylivertaista maailmanlaajuisessa tarkastelussa ja vertailussa. Uskot niin tai näin, niin maailman mittakaavassa sinä olet aina vähemmistössä ja sinun katsotaan olevan väärässä sekä väärän Jumalan palvoja matkalla tuhoon.

Sinä olet sattunut syntymään siihen uskontoon ja/tai sen tiettyyn suuntaukseen (esim. Suomen ev-lut. kirkko) tai sitten sinä jossakin elämäntilanteessa myöhemmällä iällä valitsit juuri sen uskonnon ja uskomusjoukon (yleensä sen uskonnon, joka esiintyy alueellasi). Mutta mitä se mistään todistaa tai tekee juuri sinun uskostasi sen erityisempää tai todenmukaisempaa?

Niinhän ne kaikki muutkin, toisenlaisten uskontojen ja uskonnon haarautumien (katolilaisuus, luterilaisuus, mormonismi, jehovantodistajuus jne.) valinneet ihmiset ovat uskomuksensa valinneet ja ovat "sydämessään varmoja", että juuri se nyt sitten on se ikuinen totuus. Tai he ovat syntyneet siihen uskontoon ja lapsena heidät siihen liitettiin ja indoktrinoitiin vanhempiensa ja yhteisönsä toimesta.

Maailmassa on jopa noin 10 000 uskontoa ja kuka tahansa noiden uskontojen kannattajista voi väittää juuri omaa uskontoaan "erityiseksi", "ainutlaatuiseksi", "varmaksi" ja "totuudeksi" sekä sen heidän jumalansa "ilmoittamaksi". Ja ne kaikki uskovaiset erilaisine uskomusjoukkoineen ovat toistensa kanssa ristiriidassa ja ovat toisensa poissulkevia totuusväitteissään ja käytännöissään.

Mistä sinä tiedät ja miten todistat objektiivisesti, että juuri se yksi tietty uskonto - sinun omasi - on sen parempi ja jumalallisempi ja se ainoa oikea totuus? Yhtä hyvin ne kaikki noin 10 000 uskontoa voivat olla väärässä ja vain taikauskoa, ihmisten keksintöä ja niiden jumalat sekä muut henget olemattomia sepitteitä.

Et sinäkään todennäköisesti hyväksy "totuudeksi" niitä muita uskontoja uskomuksineen ja jumalineen, vaan olet ateisti niitä kohtaan. Ja ihan samoin ne muut uskovaiset muissa uskonnoissa ovat ateisteja sekä skeptikkoja sinun jumalaasi ja uskonkappaleitasi ja totuusvaatimuksiasi kohtaan.

Todennäköisesti oletat, että ne 9999 muuta uskontoa ovat "vain ihmisten keksintöä" ja "taikauskoa", eivätkä mitään ainoaa oikeaa totuutta. Mutta niin ne muidenkin uskontojen kannattajat ihan samankaltaisin perustein ja omassa uskonvarmuudessaan väittävät sinun uskontoasi ihmisten keksimäksi taikauskoksi, pakanuudeksi ja harhaopiksi. Ja pitävät sinun Jumalaasi ja Jeesustasi epäjumalina.

Ateisti menee vain yhden jumalan pitemmälle ja on uskomatta siihen yhteenkään jumaluuteen, koska toteaa, että ei ole olemassa uskomisen arvoisia ja objektiivisia todisteita eikä pitäviä rationaalisia argumentteja sen yhdenkään jumalan olemassaolon tueksi.

Ateistit sitten ovat ihan samalla tavalla ilman uskoa täysin syrjimättömästi sinun Jumalaasi ja Jeesustasi kohtaan kuten kaikkien muidenkin niiden 9999 muun uskonnon jumalia kohtaan. Samat rationaaliset argumentit, jotka pätevät niihin muihin jumaliin, niiden olemassaolon kyseenalaistaen, soveltuvat myös sinun Jumalaasi olet sitten kristitty, muslimi tai juutalainen tai mikä muu teisti tahansa.

Ihmisten uskonto on pitkälti maantieteen ja syntymäsattuman määrittämää, ei siinä mitään yliluonnollista ole


Mietipä uskovainen tätä: maantiede ja syntymäsattuma määrittää hyvin pitkälle sen mihin uskontoon ja jumalaan/jumaliin ihminen alkaa uskoa (ja varsinkin entisinä aikoina kun ihmiset matkustelivat vähemmän tai ei lainkaan ja muista uskonnoista oli niukasti jos ollenkaan tietoa toisilla maantieteellisillä alueilla, eikä ollut paljonkaan maahanmuuttajia, jotka uskoisivat toisiin jumaliin).

Jos olet syntynyt pohjoiseen Suomeen olet todennäköisesti laestadiolainen luterilainen, jos synnyit Italiaan olisit katolilainen. Venäjällä olisit ortodoksi, Iranissa shiiamuslmi ja Thaimaahan syntyneenä olisit buddhalainen. Ja niin edelleen.

Ja kaikilla noilla alueilla, niille syntyneenä ja niiden uskontoon kasvatettuna eläisit enemmän tai vähemmän tyytyväisenä sen alueen jumalaan/jumaliin uskoen ja pitäisit sitä uskontoa totuutena ja katsoisit muiden olevan pakanoita ja väärässä.

Eikö se jumaluus olekin järjestänyt asioita hienosti: minne tahansa maapallolla synnytkin niin aina juuri sen alueen ja kansan uskonto jumalineen osoittautuu oikeaksi jumalaksi ja se uskonto totuudeksi. Kuinka kätevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.