perjantai 1. toukokuuta 2020

Kirkko ja sen paheet

Kirkko ja sen paheet

Luin aiemmin Kotimaa24 -sivulta kommentin, jonka mukaan kirkon paheita ovat paremmin tietäminen ja enemmän tietäminen (uskonnollisiin / hengellisiin asioihin liittyen etenkin). Niinpä niin, onhan tuossa kyllä varmasti paljon perää. Kovin monesti ollaan tietävinään hyvinkin tarkasti se, mikä on Jumalan tahto varsinkin muiden ihmisten henkilökohtaisissa asioissa. Ja että mikä on se ainoa oikea oppi sekä totuus. Vaikka näkökulmasta riippuen jokainen on harhaoppinen. Yhden ns. oikeaoppisuus on toisen tulkitsijan mielestä harhaoppia. Luther sanoikin, että pyhä Raamattu on jokaisen harhaoppisen kirja.

Sekin on merkillistä, että toisaalta ollaan myöntämässä kuinka tutkimattomia ja tuntemattomia Herran tiet ja aivoitukset ovat ja miten Jumala toimii salaperäisillä, salatuilla tavoilla, joita me emme tiedä. Ja sitten miltei samaan hengenvetoon uskovainen on tietävinään erittäin yksityiskohtaisesti miten etenkin muiden ihmisten pitäisi elää: miten ja kenen kanssa on lupa seksiin, miten naisten täytyy pukeutua ja mikä ylipäätään sopii ja on sallittua naisille ja tietysti sekin, että sille omalle uskonnolliselle suuntaukselle pitää joka tulosta maksaa 10% (kymmenykset).

Mutta jos siis Jumala on Ääretön Mieli, niin miten kuolevainen, äärellinen, vajavainen, erehtyväinen ja tietämiskyvyltään rajoittunut ihminen voisi edes tietää Jumalan aivoitukset, suunnitelmat, tarkoitukset ja ajatukset - ja ymmärtää ne oikein?

Kuka voisi päästä perille Kaikkivaltiaan täydellisyydestä? Jos joku väittäisi päässeensä selvyyteen Kaikkivaltiaasta ja hänen täydellisyydestään - kaikkine jumalallisine ajatuksineen - niin silloinhan sen ihmisen täytyy olla jo itse jumala.

Ja vaikka vetoaisimme tämän Jumalan erityiseen ilmoitukseen Raamatussa ihmisille niin kuka voi olla 100% varma, että juuri hän on ymmärtänyt sen ilmoituksen oikein ja virheittä? Kun kuitenkin aina jokainen Raamatun tulkitsija on omine raamatunselityksineen vähemmistössä ihmiskunnassa. Lisäksi aina on maailmassa enemmistö, jonka toisenlaisten uskomusjoukkojen ja pyhien tekstien valossa se kyseinen kristitty tulkitsija on harhaoppinen tai suorastaan epäjumalanpalvoja. Kristittyjä ei näet ole eikä ole koskaan ollut enemmistöasemassa globaalisti. Toki totuuskysymyksiä ei ratkota gallupeilla eikä äänestämällä.

En voi minäkään mitenkään todistaa, että juuri tämänhetkinen teologinen näkemykseni ja uskoni olisi nyt sitten se varma ja erehtymätön totuus Jumalasta ja muusta uskoon liittyvästä. Aina on mahdollisuus erehtyä, juurikin ihmisen äärellisyyden ja puutteellisen tietämyksen tähden ja koska Jumalan ilmoituksen tulkinta ei ole helppoa.

Joten toivoisin kirkon (sekä kirkon ulkopuolisten kuppikuntien) väeltä nöyryyttä ja varovaisuutta siinä enemmän ja paremmin tietämisessään. Sekä muiden ihmisten elämän mestaroimisessa ja määräilynhalussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.