perjantai 1. toukokuuta 2020

Kuluttajat ja talouslama

Kuluttajat ja talouslama

Kuluttajien luottamusindikaattorin mukaan kuluttajien luottamus talouteen romahti kaikkien aikojen pohjalukemiin, ja yritykset elävät 1990-luvun laman kaltaisissa synkeissä tunnelmissa. Talouden laskusuhdanne / lama on toki ihan reaalisiin syihin perustuva tosiasia.

Mutta on siinä taantumassa / lamassa myös psykologiaa mukana. Eli jos iso osa kansaa, jopa suurin osa, alkaa pelkäämään taloutensa puolesta ja painaa hädissään ja epäluottamuksessaan paniikkijarrua, säästää joka euron ns. patjan alle ja jättää tekemättä ihan tarpeellisia ja hyödyllisiä hankintoja niin se on kuin ampuisi itseään jalkaan.

Nimittäin ei liika säästäminenkään ja kuluttamisesta kieltäytyminen laman pelossa taloutta auta, vaan tuollainen paniikkireaktio pahentaa, syventää ja jyrkentää sitä reaalista lamaa tai taantumaa. Kun ei edes kotimainen kysyntä ja kuluttaminen pyöritä talouden pyöriä. Ja  viennistähän on ainakin eräiden talousasiantuntijoiden mukaan turha odottaa vetoapua maan taloudelle lähivuosina.

Pitäisi löytää järkevä tasapaino sen sinänsä hyödyllisen säästämisen ja asiallisen kuluttamisen välillä ja rohkaistua pistämään rahaa kiertoon kansantalouden rattaisiin (varojensa mukaan), sillä se hyödyttäisi meitä kaikkia ja lieventäisi talouden laskusuhdannetta edes jonkin verran.

Toki olisi hyvä, jos kansalaisilla olisi 2-3 kuukauden taloudellinen puskuri eli säästössä ko. ajanjakson menoja vastaama summa rahaa, jos tulee yllättävä kriisi (tai joutuu vaikka hankkimaan jonkin kalliin koneen). Kaikille se tosin ei onnistu kun on niin pienet tulot ja kaikki menee, mitä tuleekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.