maanantai 4. toukokuuta 2020

Miksi uskoa jumalaan? 1

Miksi uskoa jumalaan? 1

Eräitä näkökohtia uskontojen lupauksista, opeista ja niiden testaamisesta.

"Uskonto on mainoskampanja tuotteelle, jota ei ole olemassa" - Clive James.

Uskonnot ja kuoleman jälkeen koettavat olotilat uskontojen tuotteina


James viitannee siihen, että uskonnoissa luvataan kuoleman jälkeen tapahtuvaa olotilaa, joka sekin vaihtelee aikalailla eri uskonnoissa, mutta yleisesti ottaen uskotaan, että elämä jatkuu muodossa tai toisessa ja / tai jossakin paikassa. Saman uskonnon sisäpuolellakin opetukset ja odotukset kuoleman jälkeisestä olotilasta eroavat radikaalisti - jos verrataan esim. seitsemännen päivän adventismin ja roomalaiskatolisuuden uskonoppeja toisiinsa.

Tuolta kannalta katsoen ei todellakaan voida todentaa ennen kuolemaa, että uskontojen tuotetta olisi edes olemassa ja saadaanko uskomisesta ja uskonnon mukaisesta elämäntavasta mitään hyötyä kuoleman jälkeen. Harvempi kuollut on tullut takaisin väitetystä tuonelasta, paratiisista, kiirastulesta tai taivaasta ja kertonut, että saiko hän sitä jonkin uskonnon lupaamaa tuotetta.

Onhan noita NDE-tapauksia moniakin, mutta nimensä mukaisesti kyse on nimenomaan "lähellä kuolemaa- kokemuksista". Ja noiden NDE:n kokeneiden ihmisten kertomukset ovat ristiriidassa keskenään ja monimuotoisia ja useiden kristittyjenkin mielestä suorastaan ristiriidassa Raamatun opetuksien kanssa. Ja eivät ne monetkaan kuoleman lähellä-kokemukset vastaa  esim. islamin uskonnon oppeja. NDE-ilmiö jää muutenkin vielä toistaiseksi vaille lopullista selitystä, vaikka toki erilaisia olettamuksia on esitetty tieteen piirissä. Asiaa tutkittakoon kaikessa rauhassa.

Uskontojen tuotteita, joita voidaan kokea tämän elämän aikana


Mutta monissa uskonnoissa on muutakin sisältöä ja antia ja ne liittyvät ihan tähän olemassaolevaan elämään. Uskonnoissa luvataan esim. mielenrauhaa, levollisuutta, tyyneyttä, tarkoituksellisuuden tuntua, lohdutusta surussa ja huolissa sekä iloa, jotka ovat koettavissa jo nyt, jos uskonnon lupaukset ovat paikkansapitäviä.

On uskontoja, kuten kristinusko. joissa luvataan, että uskonnon omaksuneen ihmisen elämä muuttuu myönteisellä tavalla: juoppo raitistuu, seksihurjastelija muuttuu siveelliseksi, valehtelija alkaa olla totuudessa pysyvä ja huijaava, pettävä ihminen muuttuu rehelliseksi, uskolliseksi ja luotettavaksi. Jos / kun tällaista voidaan havaita laajemmassa määrin, saa sen uskonnon tuote uskottavuutta ja voidaan todeta, että tuote onkin olemassa ja todellinen.

Löytyy uskontoja, joissa luvataan suorastaan parantumista sairauksista ja mikäli noiden uskontojen väite ja lupaus on totuudellinen, pitäisi parantumisihmeitä olla todettavissa. Jolloin sen uskonnon tuote saisi tukea havainnoista.

Mikäli siis nämä tässä elämässä saatavat uskontojen lupaavat vaikutukset ja hyvät asiat toteutuvat, on saatu ainakin jonkinlaista todistusaineistoa siitä, että ko. uskonnon totuusväitteillä / opeilla on todellisuuspohjaa ja ne ovat paikkansapitäviä. Tällöin mahdollisuus kasvaa, että uskonnon väitteet ja opetukset kuolleiden olotiloista ja kohtaloista voivatkin olla tosia.

Mutta täyttä varmuutta ei saada ennen kuin me kuolemme ja näemme itse - jos siis on jotakin, mitä voisi nähdä ja jos on "sielu", joka kuoltuaan siirtyy jonnekin (tai syntyy uudestaan maan päälle).

Kuitenkin jos nuo lupaukset ja opetukset eivät vastaa ihmisten kokemuksia, eikä esimerkiksi parantumisihmeitä voida löytää todistettavasti lääketieteellisesti, on uskonto todennäköisesti epätotta ja ihmisten sepitettä (on koetettu tieteellisesti etsiä näyttöä parantumisihmeistä kristikunnan puitteissa, mutta ei ole löytynyt juurikaan mitään todisteita). Jolloin ko. uskonnon lupauksiin ja väitteisiin kuoleman jälkeen koettavista olotiloista tai loppusijoituspaikoista ei kannata luottaa senkään vertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.