maanantai 4. toukokuuta 2020

Miksi uskoa jumalaan? 2

Miksi uskoa jumalaan? Helvetti?

Miksi uskoa jumalaan minkään uskonnon opetuksien mukaisesti, kun tarkastelen kysymystä tuonpuoleisen helvetin tulokulmasta. Usko jonkinlaiseen helvettiin (pahaan paikkaan rangaistukseksi väärin eläneille kuoleman jälkeen) on universaali

Helvettiuskomukset yhdessä monenlaisten eri uskontojen totuusväitteiden kanssa johtaa kuitenkin ikävään tilanteeseen, jos joku haluaa välttää helvetin vaivat.

Jokainen, on sitten teisti (persoonalliseen jumalaan uskova) tai ateisti, on joutumassa useiden tai jopa kaikkien erilaisten uskontojen helvetteihin ja kadotuksiin. Uskotpa sitä tai tätä tai olet uskomatta niin aina vähintään joidenkin uskontojen mukaan olet menossa niiden helvetteihin.

Ja muutenkin uskot aina väärin uskovaisten ja ihmiskunnan enemmistön mukaan universaalisesti katsoen. Myös kristinusko ja islam ovat vähemmistössä maailman mitassa ja enemmistö katsoo noidenkin uskontojen uskovaisten olevan väärässä ja harhaoppisia. Uskoa tai ei niin aina menee väärinpäin joidenkin muiden oppien mukaan.

Myös luterilaiset joutuvat helvettiin, nimittäin vanhoillislestadiolaisten kadotukseen, kuten koko muu ihmiskunta - jos lestat ovat oikeassa. Mutta miksi juuri lestat olisivat löytäneet sen totuuden?

Voidaan siten kysyä, että mitä hyötyä on uskoa mihinkään jumalaan ja uskontoon, koska kuitenkin helvetti (jopa useita erilaisia helvettejä) on odottamassa loppusijoituspaikkana kaikille? Et voi millään uskoa edes varmuuden vuoksi kaikkiin mahdollisiin tuhansiin eri uskontoihin ja jumaliin, etkä voi olla 100% varma, että olet valinnut oikean uskonnon ja jumaluuden.

Olettaen siis, että uskontojen helvettivisiot ja kadotuksen kauhukuvat ovat totuus. Mutta ei voi olla niin, että tuhansien eri uskontojen opetukset jumalista ja niiden helvettivisiot olisivat yhtä aikaa tosia, sillä ne ovat keskenään ristiriidassa ja sulkevat pois toisensa.

Sitä paitsi on perusteltua päätellä, että helvetti (niin raamatullis-kristillinen kuin vaikka islamilainenkin versio kadotuksesta) on vain ihmisten sepitettä, joka on kehittynyt vähitellen eri vaikutteista lopulta lukkoonlyödyksi "oikeaksi opiksi". Helvettiä voidaan pitää uskonnollisten johtajien välineenä palvelemaan heidän vallankäytön ja kontrolloinnin haluaan muita ihmisiä kohtaan, kun johtajat saavat ihmiset pelkäämään kuoleman jälkeen koettavaa kidutusta, jos he eivät tottele noita pappeja, paaveja ja imaameja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.