maanantai 18. toukokuuta 2020

Onko sinun jumalasi todellinen?

Onko sinun jumalasi todellinen?

Todennäköisesti myös ainakin useimmat uskovaiset myöntävät, että kaikki erilaiset jumalat eivät voi olla todellisia ja olemassaolevia. Erilaisia uskontojahan on noin 10 000 ja niissä on tuhansittain jumalia plus sitten vielä vähäisempiä henkiolentoja epälukuinen joukko.

Lisäksi on otettava huomioon, että eri jumalat ja jumalattaret eri uskonnoissa ovat keskenään ristiriidassa ja sulkevat toisensa pois, joten ne kaikki eivät voi olla todellisia jumaluuksia (eri uskonnoissa on esimerkiksi erinimisiä ja erilaisia meren jumalia ja joissakin uskonnoissa on vain se yksi jumala, joka väitetysti hallitsee niin meren kuin kaiken muunkin).

Sentähden, ainakin joidenkin jumalien täytyy vääjäämättä olla vääriä ja olemattomia tai jopa kaikki jumalat voivat olla epätosia ja vain ihmisten sepittämää kuvittelua ja taikauskoa.

Uskomalla vakuuttuminen jumalasta

Jotkut uskovaiset ovat vakuuttuneet omasta jumalastaan (kristinuskon Jumalasta tai jostain muusta) uskon kautta. He ovat alkaneet uskoa ja vakuuttuneet.

Mutta uskominen toimii yhtä lailla minkä tahansa jumalan tai uskomusolennon suhteen, siitä vakuuttumiseksi, joten usko ei ole pätevä ja luotettava tapa tulla tietämään onko jokin jumala todellinen. Usko "toimii" ihan yhtä lailla myös vääriin jumaliin, joita ei edes ole olemassa.

Uskomiseen voi liittyä "jumalan etsimistä" tai kokemus "vastatusta rukouksesta", mutta yhtäläisesti myös muiden uskontojen uskovaisilla on kokemuksia onnistuneesta jumalan etsinnästä sekä rukousvastauksista. Ne eivät todista vielä mitään objektivisesti, sillä ihan sattumaltakin monenlaista tapahtuu - eivätkä kaikki rukoukset edes toteudu kuten oli pyydetty. Joten usko, rukoilu ja "jumalan etsiminen" voivat johtaa myös olemattomien jumalien luokse ja olla vain taikauskoa.

Rakkaus jumalaan / jumalan rakkaus perusteluna

Toiset uskovaiset ovat vakuuuttuneet jumalansa olemassaolosta rakkauden tähden: he rakastavat jumalaansa ja kokevat jumalansa rakastavan heitä. Kuitenkin monia eri jumalia (jotka kaikki eivät voi olla olemassa) ovat niiden uskovaiset ihmiset rakastaneet ja yhtälailla kokeneet, että se heidän uskontonsa jumala rakastaa heitä.

Toisin sanoen: sinäkin voit yhtä hyvin rakastaa väärää ja olematonta jumalaa ja tulkita jotkin subjektiiviset tuntemuksesi ja elämässä tapahtuneet mukavat asiat virheellisesti sen jumalasi "rakkaudeksi sinua kohtaan". Et voi todistaa objektiivisesti ja sitovasti, että mukava asia A on sinun jumalasi tekoa ja osoitus jumalasi rakkaudesta. Ja entäs ne kaikki negatiiviset ja pahat asiat sekä kärsimys, mitä ne kertovat sinun jumalastasi?

"Tunnen jumalan sydämessäni" -argumentti

On uskovia, jotka sanovat, että heidän jumalansa on todellinen, sillä he "tuntevat jumalan / Jeesuksen sydämessään" niin vahvasti. Mutta tunne voi syntyä monella tavalla ja sekin on sitä paitsi vain aivokemiaa, mielen tuotos eikä mikään objektiivinen todiste jonkin mielen ulkopuolella olevan jumalolennon olemassaolosta.

Sitä paitsi kaikissa uskonnoissa voivat niiden uskovaiset "tuntea vahvasti sydämessään", että se heidän jumalansa on todellinen. Sinäkin voit siten "tuntea vahvasti" väärän ja olemattoman jumalan siellä "sydämessäsi". Eivät ne kaikki "vahvasti sydämessä tunnetut" jumalat voi olla olemassa samanaikaisesti.

Pyhä kirja todisteena

On uskovia, jotka ovat vakuuttuneet jumalastaan sen uskonnon pyhän kirjan kuten Raamatun tai Koraanin perusteella ja katsovat saavansa tyydyttävät vastaukset kysymyksiinsä tästä pyhästä kirjasta.

Mutta ihan yhtä lailla (uskonnoissa, joissa on jokin pyhä, jumalallinen kirja) muidenkin uskontojen uskovaiset ovat vakuuttuneet sen oman pyhän kirjansa "totuudesta" ja "tyydyttävistä vastauksista kysymyksiin". Hekin kokevat ne pyhät kirjat "inspiroiduiksi" sekä "elämää muuttaviksi" ja "mielenrauhaa antaviksi ja kauniiksi".

Sentähden, väärätkin pyhät kirjat / "jumalan ilmoitukset" voivat olla vaikuttavia, inspiroivia ja antaa vaikutelman "jumalallisuudestaan", vaikka noiden kirjojen kuvaamaa jumalaa ei ole olemassa (eikä se kirja ole todellisuudessa minkään olennon inspiroima).

Et siten voi olla varma, että inspiroidut oikean jumalan todellisesta pyhästä kirjasta ja että ne "tyydyttävät vastaukset" ovat totta. Muista myös, että niissä pyhissä kirjoissa kuten Raamatussa on virheellisiä maailmaa koskevia väitteitä ja todistamattomia kertomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa historiallisesti (kirjaimellisesti ymmärrettyinä).

Sitä paitsi ei se todista pyhässä kirjassa kuten Raamatussa mainitun jumalan olemassaoloa ja toimintaa maailmassa vaikka siinä kirjassa on myös joitakin historiallisesti ja arkeologisesti todenperäisiä tapahtumia ja oikeita paikkoja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.