tiistai 5. toukokuuta 2020

Outous eräissä ateisteissa

Outous eräissä ateisteissa

Tämä asia ei tietenkään koske kaikkia ateisteja, mutta olenpahan havainnut ja itsekin kokenut tällaisen ilmiön erinäisiä kertoja joidenkin ateistien taholta. Ja pidän kyseistä asiaa kummallisena suhtautumisena ateisteilta.

Tässä outoudessa on siis kyse siitä, että on ateisteja, jotka haukkuvat ja halveksivat sellaisia teistejä / kristittyjä, jotka ovat liberaaleja, avarakatseisia, omilla aivoilla ajattelevia, tiedemyönteisiä ja tieteen tulokset hyväksyviä (evoluutiota myöten). Eivätkä ole fundamentalisteja, eivät tuomitse ja vihaa homoja eivätkä vastusta tasa-arvoa ja ihmisten yhdenvertaista kohtelua. Ja joiden elämäntyyli ei juurikaan poikkea Suomen kansan valtavirrasta.

Eivätkä tulkitse esim. Raamatun alkukertomuksia kirjaimellisesti totena historiana (ja varsinkaan eivät väitä maailmaa 6000 vuoden ikäiseksi, saati maata litteäksi).

On ateisteja, joiden mielestä henkilö ei ole edes oikea kristitty, jos hän ei pidä luomista kirjaimellisesti totena ja noudata jokaista Raamatun käskyä ja ei ole perinteinen fundamentalisti ylipäätään. Nuo ateistit väittävät, että sellaiset kristityt vain pettävät itseään ja ovat tekopyhiä.

Sitä paitsi tuollaiset oudot ateistit saattavat kysyä kristityltä, että "kuinka sinä kehtaat tehdä omia tulkintoja Raamatusta, etkö sinä häpeä". Sen sijaan, että ko. kristitty siis, ateistin vaatimuksesta, uskoisi jonkin lahkon tai patakonservatiivisen herätysliikkeen perinteisiä, valmiita oppeja ja vanhoja tulkintoja. Ateisti siis peräänkuuluttaa yleensä omilla aivoilla ajattelua ja epädogmaattisuutta, ja sitten kun joku kristitty on sellainen, niin eipäs se kelpaakaan, vaan seuraa närkästynyt kommentti ja kysely, että etkö häpeä tehdä niitä omia tulkintoja eli ajatella itsenäisesti.

Eli ateisti ei halua itse omaksua fundamentalistista ja arkkikonservatiivista uskoa ja sääntökokoelmaa, mutta vaatii kaikkia kristittyjä olemaan sellaisia ja haukkuu sekä halveksii niitä kristittyjä, jotka eivät myöskään ole patavanhoillisia fundamentalisteja.

Ateistin mielestä kristitty ei siten saisi ajatella itsenäisesti, omilla aivoilla eikä tuottaa mitään tässä ajassa elävää, modernimpaa uskoa, vaan täytyy olla kuin jokin 1800-luvun äärikonservatiivi / fundamentalistikreationisti, joka ottaa joka sanan Raamatusta kirjaimellisesti.

Eli noille ateisteille ei kelpaa modernimpi teismi / liberaali kristillisyyden tulkinta, vaan he halveksivat tuollaisia uskovaisia, mutta toisaalta ne ateistit eivät itsekään halua uskoa jotain fundamentalistista lahkouskoa, vaan hekin vastustavat kreationismia ja konservatiivista / fundamentalistista uskonnollisuutta. Ei ole siis hyvä mitenkään päin.

Vielä oudompaa on, että nuo samaiset ateistit väittävät kunnioittavansa ja arvostavansa konservatiivisia ja fundamentalistisia kristittyjä ja kehuvat mm. heidän johdonmukaisuuttaan, suoruuttaan ja rehtiä, maailmaan mukautumatonta uskoaan - eli sitä, että uskova ja kirkko ei elä tässä ajassa, eikä kehity.

Mutta ne ateistit eivät silti halua tuollaisille kristillisille yhteisöille vaikutusvaltaa valtiossa eivätkä itse tahdo uskoa ja elää noiden uskonsuuntien oppien ja sääntöjen mukaisesti. Missä on ateistin johdonmukaisuus ja logiikka?

Noiden outojen ateistien antiteistinen motiivi arvostelunsa käytinvoimana ja motiivina


Tällaiset oudot ateistit hyväksyvät muille - mutta eivät itselleen - uskon kirjaimelliseen luomiseen vain yhdessä Raamatun kirjaimellisen tulkinnan ja käytäntöön soveltamisen kanssa. Siitäkin huolimatta, että kristikunnan valtavirta ei itseltään eikä muiltakaan sellaista edellytä.

Taitaa olla noille antiteistisille ateisteille vaikea asia saada lokeroitua johonkin valmiiseen suppeaan karsinaan ne liberaalit, suvaitsevaiset, avarakatseiset ja tiedemyönteiset kristityt, kun heitä ne ateistit eivät pääse pilkkaamaan esim. nuoren maan kreationismista tai uskosta Nooan arkkiin ja vedenpaisumukseen.

Niinpä niin, onhan se suuresti helpompaa haukkua ja arvostella uskovia tuolta pohjalta, eli jos vaikka kaikki uskovaiset olisivat niitä tiedevihamielisiä, 6000 vuoden ikäiseen maailmaan uskovia äärifundamentalisteja ja kreationisteja, tasa-arvon torjuvia naisten alistajia ja homojen vihaajia. Ja tuollainen uskoko muka on jotain "suoruutta ja rehellisyyttä ja maailmaan mukautumattomuutta"?

Missä ja miten se on todistettu? Eikö päinvastoin ateistien kannattaisi haukkumisen asemasta tehdä yhteistyötä liberaalien, tiedemyönteisten ja moraalikäsityksiltään sekulaareja humanisteja muistuttavien uskovien kanssa eli yhdessä vastustaa tiedevihamielistä fundamentalistista / konservatiivista uskonnollisuutta ja sen valtapyrkimyksiä?

Kyseisien ateistien käsitys teologiasta, kristikunnasta ja Raamatusta on sekin varsin outoa, kun he yllä kuvatuilla tavoilla ajattelevat ja suhtautuvat. Vähintäänkin näiden ateistien ajattelu on kovin kapea-alaista ja rajoittunutta, mutta selkeästi antiteismin motivoimaa. Sitä paitsi ei kukaan kristitty tai juutalainen pysty noudattamaan jokaikistä Raamatun käskyä ja kieltoa - semminkin kun Raamattu ei ole yhtenäinen teologisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.