perjantai 1. toukokuuta 2020

Someraivo ja maailman hulluus

Someraivo ja maailman hulluus

Sosiaalisen median ikäviä ilmiöitä ja vaikutuksia.


Somessa (sosiaalisessa mediassa) raivoaminen ja trollaaminen päivästä toiseen ei tosiaan edesauta kenenkään henkistä hyvinvointia eikä mielenterveyttä, kun ihmiset tunkevat someen äärimmäisiä ja yksipuolisia "totuuksiaan" tai jopa valeuutisia sekä salaliittoteorioita.

Tämä vuosia jatkunut nettikirjoittelu on ollut itseään ruokkivaa ja vahvistavaa anonyymia (FB:ssa tosin omalla nimellä tapahtuvaa) huonotapaisuutta: omalta laitteelta omasta eriöstään käsin lauotaan toisille ihmisille silkkaa tylytystä, vihaa ja aggressiota. Mitä enemmän sitä tehdään, sitä alemmas kynnys menee entistäkin ronskimmin tylyttää, vihata, solvata, nettikiusata, haukkua ja pilkata kaikkea, mikä liikkuu.

Unohtamatta tietysti myös ymmärtää tahallaan väärin, mitä toinen ihminen koettaa selittää. Somessa kaikki ihmiset tuntuvat olevan vapaata riistaa, jota saa kohdella vaikka miten julmasti, niin ronskisti kuin oma sielu sietää. Eikä seurauksista sille toiselle ihmiselle ja hänen henkiselle hyvinvoinnilleen tai maineelleen piitata. Ei somen - niiden toisten ihmisten somessa - pitäisi olla oman mielen pimeyden kaatopaikka ja likasanko.

Joku vihaa persuja, toinen vihervassareita, joku syyttää maahanmuuttajia kaikesta pahasta, toinen vihaa ja pilkkaa työttömiä tai vammaisia, kolmannelle suvakit ovat kaiken pahan juuri. Toiset vihaavat uskovia, joko kaikkia uskovaisia tai jonkun tietyn uskonnon seuraajia, ja jotkut vihaavat yhtä hartaasti ateisteja ja seksuaalivähemmistöjä.

Jotkut ovat suoranaisia ammattivittuilijoita tai kyberkiusaajia, joita kaiketi tyydyttää se elämäntehtävä, että saa aiheuttaa mielipahaa ja loukata muiden tunteita, sekä levittää salalittoteoriota ja valeuutisia. Kun se on niin helppoa omasta kämpästä käsin laitettaan naputellen, eikä tarvitse nähdä, eikä edes tuntea sitä toista osapuolta.

Eikä faktoilla, lähdekritiikillä ja maltilla sekä tasapuolisuudella ole enää mitään sijaa tai arvoa. Pääasia, että saa jyrätä sen vastapuolen ja itseä heikommat maan tasalle ja tungettua ne omat "totuutensa" muiden kurkuista alas. Ja joillakin sama tylytys ja puskista ampuminen alkaa siirtyä jo fyysisen elämän puolelle ja jotkut menevät sanoista tekoihin ikävin seurauksin.

Plus vielä kaikkea muuta järjettömyyttä sekä hulluutta, täyttä kohtuuden ja tolkun puutetta, mitä on niin paljon - netissä ja maailmassa sen ulkopuolella, Suomessakin. Maailma alkaa tuntua selvästikin yhdeltä suurelta mielisairaalalta sekä "kaikki minulle heti ja toisilta kaikki pois" taistelutantereelta, jossa ehdoin tahdoin ja tahallaan tavoitellaan globaalia sekä kansallista itsemurhaa eri tasoilla, kuten ympäristö, ilmasto ja talous.

Onhan jo puhuttu, miten vaikkapa USA:ssa valistunut kansalaismielipide on käynyt somen takia mahdottomaksi ja kaikenlaiset valeuutiset, ns. vaihtoehtoiset tosiasiat ja salaliittoteoriat meinaavat jyrätä alleen asiallisen, objektiivisemman ja tutkitun tiedon asioista. Kun ennen asiantuntijoita olivat tiedemiehet ja vaikkapa lääkärit, niin nykyään "asiantuntijan" asemassa on joku maallikko satunnainen tyyppi Facebookissa tai jollain anonyymifoorumilla omine "totuuksineen" ja "tietoineen". Lisäksi monet korottavat omat subjektiiviset kokemuksensa joksikin yleispäteväksi säännöksi ja totuudeksi, vaikka kyseessä on vain sen ihmisen kokemus ja tietty elämäntilanne. Eikä se kokemus sovellu kaikille.

1 kommentti:

  1. Jep, ei tässä enää tiedä milloin jokin älyttömyys netissä on kirjoitettu tosissaan ja milloin kirjoittaja oikeasti uskoo niin, koska normaalin raja on kadonnut. Toivottavasti näitä asioita opetetaan koulussa, muuten tulevaisuus on aika toivoton.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.