perjantai 8. toukokuuta 2020

Talous ja koronakriisi

Talous ja koronakriisi: professori Vihriälän selvitys


Työelämäprofessori Vesa Vihriälän työryhmä esitteli keinovalikoimaansa Suomen talouden selviämiselle koronakriisistä. Tiivistetysti sanottuna ensin elvytystä ja sen jälkeen (alkaen viimeistään vuonna 2023) leikkauksia. Ja rakenteellisia uudistuksia muutenkin.

Työryhmä oli varsin pessimistinen ja ennakoi, että Suomella voi olla edessä menetetty talouden vuosikymmen jopa.

Muun muassa tämä kohta selvityksessä on mielestäni hyvin perusteltu:

"Toisessa vaiheessa on harjoitettava kysyntää tukevaa finanssipolitiikkaa, kun rajoitustoimia aletaan vähitellen purkaa."

Sanoisin, että kaikenkaikkiaan aikalailla ihan hyvää ja järkevältä kuulostavaa on Vihriälän paperissa paljonkin, mutta menoleikkauksista en ole kovinkaan innoissani. Edelleenkään en pidä hyödyllisenä asiana taloudelliselle toimeliaisuudelle, jos ihmisten tuloja leikataan sopeuttamisen nimissä, sillä silloin ihmisten ostovoima pienenee, eivätkä he voi kuluttaa niin paljoa tuotteisiin ja palveluihin. Kotimainen kysyntä ja kulutus ovat kuitenkin keskeisiä taloudellemme.

Oppivelvollisuusiän nosto sekä panostukset koulutukseen ja tutkimukseen olisivat myös hyödyllisiä, jotta osaamis- ja koulutustaso vahvistuisivat.

Toki riippuu siitä, millaisia budjettileikkauksia aiotaan tehdä. Siinäkin päätös on tietysti poliittinen ja hallituksen sekä eduskunnan käsissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.