maanantai 1. kesäkuuta 2020

Hitler-kortti uskontoväittelyissä

Hitler-kortti uskontoväittelyissä

Näköjään eräs ikuisuusaihe kristittyjen ja kristinuskon kriitikoiden (ateistien, antiteistien yms.) välisissä väittelyissä internetissä on siitä kinaaminen, että olivatko Hitler ja Stalin kristittyjä vai ateisteja. Siten halutaan saada vastapuolelle negatiivisuutta ja oman uskon tai uskon puuttumisen asialle tukea sekä saada oma katsantokanta näyttämään paremmalta. 

Minulla ei ole ollut mitään mielenkiintoa osallistua siitä aiheesta debatoimiseen, koska pidän sitä irrelevanttina sille asiantilalle, että onko vai eikö ole jotakin jumaluutta olemassa.

Jos meillä on henkilö P joka uskoo asian A ja tekee teon B niin sen henkilön uskomukset - tai epäusko - ei todista sitä, että jokin jumaluus on olemassa tai että sitä jumaluutta ei ole. Meillä voi olla miljardeja ihmisiä, jotka kaikki sanovat olevansa vaikka teistejä, esim. kristittyjä, ja he voivat tehdä monenlaisia tekoja, joita sitten pidetään hyvinä tai pahoina, mutta ei tuosta asiantilasta saada todistetta sille, että jumaluus on tai ei ole olemassa.

Parhaimmillaan voidaan saada kyllä jotain viitteitä johonkin suuntaan ihmisiäkin tarkkailemalla. Voidaan esim. päätellä onko se kristillinen väite todellisuutta vastaava, että "Jeesus muuttaa ihmisen" tai että kristityt ovat rakastavampia ja vähemmän ahneita kuin muut ihmiset. Tarvitaan silti enemmän kuin vain ihmisien tarkkailua tai jonkun tietyn yksilön, esim. Hitlerin, nostamista tikun nokkaan, mitä tulee jumaluuden olemasaoloon tai olemattomuuteen.

Ateismi ei muutu "demoniseksi" ja "pahaksi" sekä "epätodeksi" siksi, että Hitler ja Stalin olivat ateisteja (jos he olivat siis ateisteja). Eikä kristillinen Jumala muutu olemattomaksi jos kyseiset henkilöt olivat kristittyjä (olen nähnyt joidenkin ateistien väittävän, että jopa Pol Potin hirmuteot tulee laskea kristinuskon syyksi, koska Pol Pot oli opiskellut kristillisessä koulussa nuorempana).

Ei kukaan ihminen voi luoda olemassaoloa yhdellekään jumaluudelle jos sitä jumalaa ei ylipäätään ole reaalisesti olemassa ihmismielen ulkopuolella, on se ihminen sitten teoiltaan ja käytökseltään millainen tahansa. Eikä kukaan ihminen voi lakkauttaa minkään jumalan olemassaoloa, jos se jumala todellakin on olemassa, vaikka se ihminen käyttäytyisi kuin pieni perkele.

Ns. Hitler-kortin pelaaminen väittelyssä eli Reductio ad Hitlerum on argumentointivirhe kaiken lisäksi. Se on argumentointivirhe sen tähden, että siinä yritetään tunteisiin vetoamalla eli asioita Hitleriin ja natsismiin liittämällä saada ne kuulostamaan pahoilta ja hirviömäisiltä. Ja tunteenomaisten perustelujen käyttö ei kuulu rationaaliseen argumentointiin jonakin asiaperusteena.

Sijoittuvatpa Hitler ja muut natsit kristitty - ateisti -akselilla mihin kohtaan tahansa, tai ovatpa sijoittumatta, ei se todista mitään siitä, onko kristillistä tai ylipäätään minkäänlaista jumalaa olemassa. Eikä siitäkään se todista, että millainen tämän mahdollisesti olemassaolevan jumalan luonne on.

Hitler kyllä koetti kalastella kristittyjen suosiota ja Saksassa todellakin oli kristillistä papistoa, joka kannatti Hitleriä ja natseja. Mutta kukapa diktaattori tai muu hallitsija jättäisi hyödyntämättä uskontoa ja papistoa agendansa ajamisessa. On ylipäätään tehokasta saada kansa uskomaan, että jopa jumala on heidän puolellaan ja että suuri johtaja on jumalan asialla. Papisto on hallitsijalle arvokas liittolainen ja apuväline.

Tämä asiantila eli uskonnollinen kielenkäyttö ja uskonnon hyödyntäminen omiin poliittisiin ja muihin tarkoitusperiin ei vielä todista sitä, että mikä oli Hitlerin - tai muiden hirmuhallitsijoiden - tosiasiallinen uskonnollinen vakaumus. Eikä se todista kyseisen uskonnon ja sen jumaluuden totuuspohjaa tai sen puuttumista. Toisin sanoen: mikään tuollainen Hitlerin tai muiden hallitsijoiden toiminta ja kielenkäyttö (kuten vetoaminen "jumalaan" puheissaan) ei ole todiste sille, että ovatko kyseisen uskonnon väitteet jumalastaan totuus vai eivätkö ole ja onko ko. jumaluutta olemassa vai ei.

Muualta tarvitsee löytyä vankemmat argumentit ateismi vs. teismi / kristinusko väittelyihin, kuin Hitlerin, Stalinin ja muiden henkilöiden uskomuksista ja teoista. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.