perjantai 12. kesäkuuta 2020

Ilmastoennusteet ja ilmastonmuutos

Ilmastoennusteet ja ilmastonmuutos

Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalas on sillä kannalla, että 

"ilmastonmuutos ei ole vielä riistäytynyt käsistä, mutta keskustelu siitä on – ”Siinä on uskonnollisen ääriliikkeen piirteitä”".

Ilmastoguru sanoo, että ilmastonmuutoksen torjunnassa tulisi keskittyä suuriin asioihin (valtiollisen ja yritystason ratkaisuihin, lopettaen kansalaisten ahdistamisen). 

”On ollut sellaista haahuilun meininkiä. Suomelle järkeviä keinoja on syytä harkita tarkkaan”, 

hän kommentoi viime vuoden puolella.

Taalaksen sanojen perusteella kannattaisi siten ottaa ilmastoasiat rauhallisemmin ilman hysteriaa ja tavallisen kansalaisen syyllistämistä. Mutta toisaalta mediassa liikkuu myös suorastaan "maailmanlopun" meininkiä ilmastonmuutoksen takia:

"Esitiedot uudemmista ilmastomalleista vihjaavat, että ilmaston lämpenemisherkkyys voi olla merkittävästi suurempi mitä tähän asti on arvioitu. Jos näin, niin nykytrendein lukitsemme vastaukseksi maailmanlopun jo vuosien 2040-2060 välillä" (Janne M. Korhonen).

Nämä voivat olla hämmentäviä kannanottoja meille maallikoille, jotka itse emme ole ilmastotutkijoita - eli miten suhtautua tähän asiaan? Ehkä ei ainakaan kannattaisi käyttää sanaa "maailmanloppu", sillä ilmastomuutoksen takia ei tämä planeetta hajoa atomeiksi, eikä elämä maan päällä pääty totaalisesti, vaikka nykyinen inhimillinen elämänmeno tulisi tiensä päähän (ja se on toki mahdollista).

Kuitenkin, nykytrendien jatkuessa ja jos ei tehdä tarpeeksi, niin

"Yli neljän asteen lämpeneminen tarkoittaa sivilisaation loppua. Yli viiden asteen lämpeneminen tarkoittaa ihmiskunnan sukupuuttoa."

Yhteiskuntien perustukset silloin kyllä kaatuvat ja tullee resurssisotia ja sen laajuusia kansainvaelluksia, että valtiot luhistuvat ja jauhautuvat järjestelmineen palasiksi, eikä mikään rajavalvonta tms. mahda mitään.

BBC:n uutisissa viime vuonna puhuttiin, että kasvava konsensus tutkijoiden keskuudessa on, että meillä on vain 18 kuukautta aikaa ratkaista ilmastonmuutokseen ja ympäristön tuhoutumiseen liittyvät ongelmat, jotta maapallo voidaan pelastaa (ja etenkin ihmiskunnan sivilisaatio). 

On vaikea sanoa, pitääkö tuollainen aikataulutus ja uhkakuvan maalailu paikkansa. Joka tapauksessa on erittäin epätodennäköistä, että 18 kuukaudessa Kiina, USA, EU, Intia ja Venäjä tekevät vaadittuja todella radikaaleja toimenpiteitä (ja että esimerkiksi Brasilia suostuu lopettamaan Amazonian sademetsien hävittämisen).

Ongelmallista on lisäksi sekin, että kaikista keinoista ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi ei ole yhteisymmärrystä. Esimerkiksi Suomessa vihreät vastustavat ydinvoiman lisäämistä energiatuotannossa, vaikka juuri ydinvoima (ja sen lisärakentaminen) oikeasti auttaisi vähentämään hiilidioksidipäästöjä).

Se voi olla, että raha (ja lyhytnäköinen ahne voitonhalu) vie voiton. Ihmiskunta pelaa ilmastonmuutos- ja ympäristöasioissa elämän ja kuoleman uhkapeliä. Mutta voittaako ihmiskunta vai tuhoutuuko sivilisaatio sellaisena kuin me sen olemme tunteneet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.