lauantai 27. kesäkuuta 2020

Vahvistusharhan välttämínen

Vahvistusharhan välttämínen

Pyrkimykseni välttää vahvistusharhaa (confirmation bias englanniksi).

Nykyaikana lienee tavallista, että somessa ja internetissä ylipäätään monet ihmiset elävät omissa virtualisissa kuplissaan, joissa on vain samanhenkisiä, samoin ajattelevia ja samalla tavalla uskovia henkilöitä. Ja kaikki informaatio, mielipiteet ja oletukset sekä uskomukset noissa kuplissa ovat vain sitä yhtä ja samaa maailmankuvaa, -katsomusta, ideologiaa tai uskomusjoukkoa tukevaa materiaalia. Eri some-alustoillahan on algoritmeja, jotka etsivät ja tuovat käyttäjien uutisvirtaan / syötteeseen vain sellaista aineistoa, joka tukee sitä sisältöä, mitä käyttäjät jo seuraavat ja mistä he ovat tykänneet alunperin. Päinvastaista sisältöä ei yleensä esitetä uutisvirrassa.

Toisenlainem, vastakkainen ja omaa ajattelua ja katsomusta sekä sen perusteita kritisoiva informaatio suodattuu pois ja monitulkintaiset sekä mutkikkaat asiat tulkitaan monesti sitä omaa ja sen kuplan näkemystä tukevalla tavalla. Luetaan ja kuunnellaan lähinnä vain sellaisia lähteitä, jotka antavat tukea ja vahvistusta sille jo aiemmin omaksutulle mielipiteelle, aatteelle tai uskomusjoukolle.

Pidän tuollaista tilannetta ongelmallisena ja ei-toivottavana. Yritän omalla kohdalla välttää vahvistusharhaa siten, että seuraan ja kaveeraan internetissä hyvinkin erilaisia ajatustapoja omaavia ihmisiä. FB:ssa ja muualla netissä minulla on seurannassa ja virtuaalikaveruudessa henkilöitä konservatiivisista uskovaisista liberaaleihin sekä ateisteista ja antiteisteistä vahvasti Jumalaan uskoviin (seuraan myös Dalai Lamaa). Samoin aivan vastakkaisia poliittisia ja ideologisia näkemyksiä kannattavia ihmisiä vasemmistoliitosta perussuomalaisiin ja kaikenlaista politiikan edustajaa siltä väliltä.

Eli kuten eräs sanontakin sanoo: "kuultakoon myös toista osapuolta". Omassa ajattelussani on varmasti sokeita pisteitä, joita en edes huomaa itse, ja maailmankuvani sekä -katsomukseni perusteissa virheitä ja ongelmallisuuksia. On ajattelua rikastavaa ja hedelmöittävää lukea myös toisenlaisia näkemyksiä ja tulkintoja. Ja koettaa omassa ajattelussani seuloa noista kaikista sitten jotakin, mitä vaikuttaa hyvältä ja kannatettavalta. 

Sekä yrittää uuden informaation perusteella muokata omaa ajatustapaani mikäli se osoittautuu aiheelliseksi. Ja välttää mielen kangistumista vain siihen yhteen näkemykseen ja ajattelutapaan, ikään kuin se olisi jokin absoluuttinen, lopullinen totuus. Etenkin jos ja kun tosiasiat sotivat sitä näkemystä ja mielipidettä vastaan.

Vähintäänkin oppii, että tuollaisillakin tavoilla jotkut ajattelevat ja uskovat, vaikka itse olisin edelleen eri kannalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.