sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Windows-päivitys rikkoi tulostamisen

Windows-päivitys rikkoi tulostamisen

On raportoitu, että Microsoftin kesäkuisen päivityksen (kuukauden toisen tiistain laatukoonti) asentamisen jälkeen Windows 10:lle (sekä Windows 8.1:lle ja tuetuille palvelinkäyttöjärjestelmille) on osalle käyttäjiä tullut ongelmia tulostimien kanssa. Tulostaminen ei onnistu, ei edes ohjelmallinen tulostaminen PDF-tiedostoksi. Sovellus voi myös kaatua tulostusta yritettäessä. Kesäkuun päivitys kuitenkin korjasi 129 haavoittuvuutta Microsoftin ohjelmistotuotteissa (11 haavoittuvuutta oli kriittisiä). 

Jotkut tahot neuvovat ratkaisemaan tulostusongelman yksinkertaisesti poistamalla kesäkuisen päivityksen Windowsista. En pidä tätä neuvoa parhaana mahdollisena, sillä silloin menetetään - ainakin väliaikaisesti - kaikki ne tietoturvakorjaukset, jotka kesäkuun päivitys ratkaisi. 

Parempi vaihtoehto on ensinnäkin testata onnistuuko tulostaminen omalla tulostimella. Jos onnistuu, ei tarvitse tietenkään tehdä mitään (minun Windows 10-tietokoneessa ei esiinny päivityksen jälkeistä tulostusongelmaa). Mutta jos tulostus ei toimi, niin silloin (ja ainoastaan silloin) kannattaa ongelman ratkaisemiseksi asentaa Microsoftin julkaisema korjauspäivitys. Sitä päivitystä ei jaeta normaalia kanavaa pitkin Windows Updaten kautta, eikä Windows asenna sitä automaattisesti. 

On mentävä selaimella lukemaan yksityiskohtaiset ohjeet Microsoft Update Catalog-sivulta ja Update Catalogista löytyy kyseinen korjauspäivitys asennettavaksi tuetuille Windows-versioille (jokaiselle Windowsin versiolle on oma tulostuksen korjaava päivitys, joten on oltava tarkkana. Windows 10:ssa voi tarkistaa tietokoneeseensa asennetun Windows 10:n version kirjoittamalla hakukenttään tehtäväpalkissa komennon winver ja klikkaamalla hakuosuman auki niin avautuu pikkuikkuna, jossa kerrotaan versio).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.