torstai 24. joulukuuta 2020

Argumentointi kristillisestä teismistä

Argumentointi kristillisestä teismistä

Mitä tulee argumentointiin ja näkemyksiin kristillisestä uskosta niin pidän tärkeänä ja valaisevana sitä, että perehdyn sekä kristinuskoa puoltaviin että sitä kritisoiviin argumentointeihin. Koen, että ajatteluni voi vinoutua yksipuoliseksi ja jäädä johonkin ajatukselliseen kuplaan, jos luen pelkästään joko kristillistä teismiä puoltavaa ja tukevaa tai sitä arvostelevaa ja vastustavaa aineistoa.

Esimerkiksi vaikka kristinuskoon kuuluva sovitusoppi. Olen lukenut argumentointeja ja tulkintoja aiheesta puolesta sekä vastaan. Just luin hyödyllisen artikkelin Areiopagi-sivustosta otsikolla "Onko sovitusopissa mitään järkeä?"

Kun lukee kirjoituksia (artikkeleita tai kokonaisia kirjoja) vaikka juuri tuosta sovitusopista niin voi huomata, että eivät asiat ole välttämättä niin simppeleitä ja mustavalkoisia - eikä noin vaan järjettömiä tai järkeviä. Uskon puoltajat pystyvät vastaamaan täysin asiallisesti esitettyyn kritiikkiin. Ja toisaalta sitten kriitikot osaavat esittää kohtikäyvää, terävää arvostelua ja vastaväitteitä kristillistä teismiä vastaan.

Noin keskustelu sitten jatkuu osapuolien välillä  ja argumentteja voi puolin ja toisin hioa ja muokata, tai luoda kokonaan uusia argumentteja - tai sitten hylätä jotakin jos näkemys / argumentti vaikuttaa aivan kestämättömältä.

Viittaan vielä keskusteluun ja väittelyyn sovitusopista. Suosittelen lukemaan kyseisen Areiopagin artikkelin, jossa vastataan aivan asiallisesti ja rakentavasti eräisiin arvosteluihin, joita on esitetty kristillistä sovitusoppia kohtaan. Kritiikki ei ole ollut läheskään aina kovin valistunutta eikä osuvaa eikä varsinkaan kiistatta pätevää. Sovitusoppia voidaan puolustaa rationaalisesti ja vakuuttavasti. Sitä paitsi kristillisessä teologiassa ei ole vain yhtä ainoaa versiota ja tulkintaa sovituksesta, eivätkä ne silti sulje toisiaan pois eivätkä ole tarkoitettu ainoaksi sallituksi tulkinnaksi.

https://www.areiopagi.fi/2020/12/onko-sovitusopissa-mitaan-jarkea/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.