tiistai 16. maaliskuuta 2021

Damaskos Raamatussa -profetiat

Damaskos Raamatussa -profetiat 

Damaskos Raamatun profetioissa sekä Syyria. Mitä Raamatun Damaskoksen kaupunkia kuvaavissa profetioissa sanotaan ja ovatko ne profetiat toteutumassa nykyajassa, Syyriassa riehuvan sisällissodan yhteydessä, kuten jotkut kristityt väittävät? Eli että lähiaikoina Damaskos autioitetaan rauniokasaksi.

Jesajan paljon käytetty profetia


Jes.17: Rangaistus Syyrialle ja Israelille

1 Ennussana Damaskoksesta. Näin käy: Damaskos ei enää ole kaupunki, siitä on tullut rauniokasa.
2 Kaupungit, joita se hallitsi, jäävät hylätyiksi, ne jäävät karjalaumoille, jotka makailevat siellä kenenkään häiritsemättä.
3 Efraim menettää suojamuurinsa, Damaskos kadottaa kuninkuuden, ja Syyrian jäännöksen valta sortuu kuin Israelin mahti — näin sanoo Herra Sebaot.
4 Sinä päivänä Jaakobin heimon mahti vaipuu ja kuihtuu sen kukoistus ja hyvinvointi.
5 Sen käy kuin pystyssä seisovan viljan: korjuumies tulee ja katkaisee tähkät. Sen käy kuin Refaimin alangon pellon, kun tähkänpoimijat ovat tehneet työnsä:
6 sinne jää jälkikeruuta varten sen verran kuin ravisteltuun oliivipuuhun — kaksi, kolme marjaa latvaan, neljä, viisi sinne tänne oksiin. Näin sanoo Herra, Israelin Jumala.
7 Sinä päivänä ihmisen silmät etsivät sitä joka hänet on luonut, kohti Israelin Pyhää kääntyy hänen katseensa.
8 Ei hän enää käännä katsettaan alttareihin, omiin luomuksiinsa, sormiensa töihin, ei asera-paaluihin, ei suitsutusalttareihin.
9 Sinä päivänä teidän lujat kaupunkinne jäävät autioiksi, yhtä autioiksi kuin ne kaupungit, jotka hivviläiset ja amorilaiset hylkäsivät paetessaan israelilaisten tieltä. Ja kaikkialla on autius.
10 Sillä sinä, Israel, olet unohtanut Jumalasi, joka sinut pelastaa, et ole muistanut turvakalliotasi. Istuta vain edelleenkin istutuksiasi ihanille jumalille ja kasvata vieraita köynnöksiä!
11 Sinä istutat ja saat ne heti versomaan, sinä kylvät ja saat ne jo huomenna kukkimaan. Mutta kun tauti puhkeaa, sato jää sinulta nauttimatta, eikä lääkettä kipuusi ole.

Jesajan kirjassa aiheena on tuomioprofetia Israelille (= Efraim, Pohjoisvaltakunta) ja Syyrialle, jonka pääkaupunki Damaskos lakkaa olemasta kaupunki ja siitä tulee rauniokasa. Koko Syyrian kuningaskunta menettää valtansa, kuninkuutensa ja Syyrian jäännöksenkin valta sortuu. Damaskoksen kuninkaan hallitsemat kaupungit jäävät nekin hylätyiksi, karjalaumoille. Jesajan kirjan ko. profetian historiallinen tilanne on vanhan liiton ajassa, nimittäin siinä, että Assyrian suurvalta kävi sotaa Syyriaa ja Israelia vastaan ja valloitti niiden alueet ja Syyrian itsenäisyys lakkasi.

Mikään kyseisessä Jesajan profetiassa ei viittaa paljon yli 2000 vuoden päähän meidän päiviimme eikä nykyisen Syyrian tasavallan alueella riehuvaan sisällissotaan. Eikä Israelia/Efraimia/Pohjoisvaltakuntaa ole ollut olemassa 2700 vuoteen ja Efraim liittyy läheisesti oheiseen Damaskoksen kaupunkia koskevaan profetiaan.

Damaskos on vanhin yhtäjaksoisesti asuttu kaupunki maailmassa, eikä Damaskosta ole tähän päivään mennessä hävitetty totaalisesti, eikä autioitettu eikä tehty ”rauniokasaksi”. Mikään ei todellisuudessa tue fundamentalistikristittyjen ”profeetallista” uskomusta, että käynnissä olevan Syyrian sisällissodan takia Jes.17:1 sanat kävisivät kirjaimellisesti toteen. Miksi mikään sodan osapuoli haluaisi, että Damaskos ei ole enää kaupunki ja tehdä siitä rauniokasan?

Jesajan kirjassa luvussa 17 ei puhuta sanaakaan mistään monivuotisesta sisällissodasta Syyrian tasavallassa eikä siitä, että ulkovallat sekaantuvat kyseiseen sisällissotaan. Mikään ei siis tue oletusta, että Jes.17:1 kuvaisi nykyaikaa ja että ko. profetia olisi kohta toteutumassa.

Jeremian ja Aamoksen rinnakkaiset profetiat, jotka nekään eivät liity mitenkään nykyaikaan


Tähän yhteyteen voidaan liittää kaksi muuta Raamatun profetiaa Damaskoksesta, nimittäin Jeremialta ja Aamokselta.

Jer.49:
Tuhon ennustus Damaskokselle

23 Damaskokselle. — Tyrmistyneitä ovat Hamat ja Arpad, ne ovat kuulleet huonoja uutisia ja vapisevat. Tuska kuohuu kuin meri tyyntymättä.
24 Damaskoksen rohkeus murtuu, sen joukot kääntyvät pakoon, kansa on kauhun vallassa. Tuska kouristaa sitä kuin synnyttäjää.
25 Voi, kuinka hylätty onkaan tuo ylistetty kaupunki, riemun kaupunki!
26 ”Nuoret miehet kaatuvat sen toreilla, kaikki soturit saavat surmansa tuona päivänä”, sanoo Herra Sebaot.
27 ”Minä sytytän tuleen Damaskoksen muurit, tuli tuhoaa Ben-Hadadin palatsit.”

Aam.1:
Tuomion sanoja Damaskokselle

3 Näin sanoo Herra: — Koska Damaskos on tehnyt rikoksen rikoksen jälkeen, en päätöstäni peruuta. Sen sotaväki on murskannut Gileadin niin kuin rautainen puimareki. [2. Kun. 13:3]
4 Sen tähden minä sinkoan tulen Hasaelin linnaan, ja se nielee Ben-Hadadin palatsin.
5 Minä murran salvan Damaskoksen portista, tuhoan hallitsijan Bikat-Avenista ja vallanpitäjän Bet-Edenistä. Syyrian kansa siirretään maastaan Kiriin, sanoo Herra. [2. Kun. 16:9]

Molempien profetioiden historiallinen tilanne liittyy selkeästi ja riidatta vanhan liiton ajan tapahtumiin: Syyrian sotatoimiin Israelia vastaan Syyrian kuninkaiden Hasaelin ja Ben-Hadadin aikoina. Assyria sitten kyllä toteuttikin Jahven tuomion Syyrialle valtaamalla Syyrian ja Damaskoksen kaupungin (viitteissä mainituista 2 Kuningasten kirjan jakeista voi lukea noista tapahtumista lisätietoa).

Syyria oli ollut sotilaallinen uhka israelilaisille. Kirkkoraamattu esittää Jes.17:1 jakeen yhteydessä viitteet juuri noihin Jeremian ja Aamoksen profetioihin, mikä osoittaa, kun ”Raamattua selitetään Raamatulla”, että noissa kaikissa kolmessa profetiassa ei puhuta mistään nyky-Syyriasta eikä mistään Syyriassa käynnissä olevaan sisällissotaan liittyvästä tapahtumasta, vaan kaikki kolme profetiaa tarkoittivat läheisen tulevaisuuden tapahtumia vanhan liiton aikaan (profetioiden esittämisajasta katsottuna siis).

Damaskos on pysynyt kaupunkina olemassa siitä huolimatta, että Assyria aikoinaan sen valloitti ja Assyrian jälkeen muut suurvallat liittivät Damaskoksen ja Syyrian alueet omiin imperiumeihinsa.

Voimme lopuksi siten todeta, että Jesajan profetia Damaskoksen tuhoutumisesta kasaksi raunioita oli nähtävästi epäonnistunut profetia, eikä ole mitään realistisia syitä odottaa sen toteutuvan nykyajassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.