maanantai 15. maaliskuuta 2021

Enkeliterapia -kritiikkiä

Enkeliterapia -kritiikkiä

Enkeliterapia ja enkelihoito ovat oikeastaan synonyymejä samasta ilmiöstä. Moni on jo varmaan huomannut nettiä selatessaan, että "enkelit" ovat pop! On vaikka minkälaista "enkeliterapiaa" ja "enkelihoitoa". Suurilla keskustelufoorumeilla on oma palstakin jopa pelkästään "enkeleille" ja niiltä saatavalle "hoidolle / terapialle".

Enkeleitä onko heitä?

Enkeli on varsinkin Lähi-idän monoteististen kirjauskontojen olentogalleriaan kuuluva uskomusolento, eikä ole olemassa ensimmäistäkään objektiivista todistetta sille, että mitään enkeleitä olisi edes olemassa. Katolisessa teologiassa on vieläpä kehitelty varsin monimutkaisia teorioita enkeleistä ja niiden ajatellusta hierarkiasta. Jotkut väittävät näkevänsä "enkeleitä" tai "henkiä" ylipäätään ja puhuvansa niiden olentojen kanssa.

Enkelit ja henget voidaan niin sanotusti tunnistaa siitä, että kaikki "väreilee", koska "kaikki on energiaa". Puhumalla energiasta yritetään häivyttää enkelien mytologista alkuperää uskonnoissa ja koetetaan tekeytyä uskottavammiksi.

Kyseessä on omansorttinen New Age ("uusi aika")-hömppä, josta on muodostettu eräs muoto moninaisia uskomushoitoja, joita markkinoidaan näyttöön perustuvan koululääketieteen vaihtoehtona. Ja jotensakin pehmeämpänä ja kokonaisvaltaisempana terapiakeinona. Mutta ei tietenkään ilmaiseksi, vaan noista enkeliterapioista saa kyllä pulittaa ihan "mukavia" summia enkeliterapeutille. Samaan New Age -pakettiin enkelien lisäksi sotketaan myös jälleensyntymä ja "edelliset elämät".

Jokin noissa enkeleissä/hengissä ja "enkeliterapiassa" vetää puoleensa nykyihmisiä ja vieläpä käsittämättömän kritiikittömästi. Taustalla lienee pettymys koululääketieteeseen, jonka piirissä lääkärin ei katsota antavan tarpeeksi aikaa potilaalle eikä hoitavan koko ihmistä, vaan pelkästään jotain oiretta. 

Enkelihoito / enkeliterapia = "vaihtoehtoista" energiahoitoa, jonka vaikuttavuuden todisteet puuttuvat

Energiasta puhuminen on trendikästä New Age -piireissä, ja toki monessa muussakin yhteydessä puhutaan energiasta. Noin tekemällä hyväuskoinen ihminen saadaan "avautumaan" enkeliterapialle, enkelin parantavalle kosketukselle tai mitä kielikuvaa milloinkin halutaan käyttää. Kuulostaa mukamas tieteelliseltä, kun on oikein "energiahoitoa".

Jotkut enkeliterapian tarjoajat väittävät esim. että eripituiset jalat pystytään hoitamaan kuntoon muutamassa minuutissa - objektiiviset todisteet väitteelle vaan loistavat poissaolollaan. Todisteita eli näyttöä ei esitetä, on vain loputtomasti erilaisia uskomuksia.

Varsinkin monet naiset ovat hurahtaneet enkeliterapiaan / enkelihoitoon ("energiahoitoon"). Mutta tuollaiset epämääräiset koskettelut tai tuoksuttelut eivät objektiivisesti ja tieteellisen kriittisesti tarkasteltuna paranna mitään sairautta. Ne "enkeliterapiat" voiva korkeintaan lumevaikutuksella lievittää jotain oiretta joksikin aikaa, mutta todellista ja pysyvää parantumista elimellisiin sairauksiin ne epämääräiset hivelyt ja kauniit sanat eivät saa aikaan.

Enkeliterapian laillisuutta pitäisikin tarkastella vakavasti, sillä enkeliterapia / enkelihoito on vain lähinnä viihdettä ja hellimistä, mielihyvän tuottamista (ja noissa asioissa koululääketiede ei valitettavasti pysty kilpailemaan enkeliterapiahömpän kanssa).

Enkeliterapiassa (tai "energiahoidossa") on kysymys kansainvälisestä raa'asta rahantekemisestä heikossa tilassa olevan sairaan ihmisen ja hyväuskoisen asiakkaan kustannuksella. Hetkellisiä hyvänolon tunteita, mukavaa ja lämmintä "fiilistä" - siinä kaikki, mitä se enkeliterapia / enkelihoito saa aikaan.

Jos ajatellaan esimerkiksi dialyysiä tai syövän hoitamista niin mikään enkeliterapia tai "energiahoito" ei ole (tehoava, parantava) "vaihtoehto". Kerron karun ja varsin todennäköisen päätelmän: enkeliterapiassa et kohtaa mitään enkeliä, et omaa suojelusenkeliä etkä mitään muutakaan todistamatonta uskomusolentoa, joka tulisi sinua parantamaan tai neuvomaan mihin suuntaan elämässäsi edetä, vaan törkeästi hyväuskoisia rahastavan "vaihtoehtoterapeutin" mielikuvitukseen perustuvaa "kivojen fiiliksien" luomista, jonka apuna saatetaan käyttää lempeää musiikkia. 

Kannattaisi kyllä olla terveen skeptinen ja vaatia siltä enkeliterapeutilta objektiivisia todisteita, että jokin enkeli edes on olemassa ja tekee muka jotakin parantavaa.

Hakeudu ihmeessä, jos sairas olet, näyttöön perustuvan lääketieteen asiantuntijoiden pariin, vaikka he eivät osaisikaan luoda sinulle sivelemällä ja koskettelemalla lämpimiä, positiivisia ajatuksia höpöttämällä mukavia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.