perjantai 12. maaliskuuta 2021

Skeptisismi, internet ja tieto

Skeptisismi, internet ja tieto

 Jo filosofisen ajattelun alusta alkaen ovat herättäneet mielenkiintoa kysymykset tiedon olemuksesta, varmuudesta ja luotettavuudesta samoin kuin ihmisen tiedollisiin kykyihin liittyvät asiat. Antiikin Kreikassa alkoivat ajattelijat epäillä erehdyksettömän tiedon mahdollisuutta. 

Skeptisen ajattelun koulukunnat suhtautuivat tiedollisiin väitteisiin tutkittavina eikä ratkaistuina asioina. Skeptikoille eräs keskeinen käsite oli epokhee, joka tarkoittaa epäilyä tai pidättäytymistä ottamasta kantaa epäselviin asioihin.

Kysymykset tiedosta ja totuudesta ovat erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia nykyäänkin, etenkin kun meillä on käytössä internet ja siinä sosiaalinen media, jotka ovat täynnä erilaisia väitteitä, uskomuksia, informaatiota ja tietoa. Tämä jokapäiväinen valtava informaatiovirta antaa edelleen aihetta skeptisille kysymyksenasetteluille ja pohdinnoille. 

Tiedon ja informaation raja käy internetissä seikkaillessa hämäräksi ja epäselväksi. Informaatio tarkoittaa tietoteoriassa yleensä viestejä, joita otamme vastaan esim. internetissä, mutta kaikki informaatio ei täytä tiedon kriteereitä. Kuitenkin se informaatio vaikuttaa asenteisiimme, ratkaisuihimme ja valintoihimme - ja siihen kietoutuu usein raha ja valta, jopa terveys välillä. Lisäksi merkityksellistä on se, että tietona esitetyillä väitteillä on kytköksensä poliittisiin, taloudellisiin ja aatteellisiin intresseihin ja päämääriin. 

Unohtamatta valeuutisia ja salaliittoteorioita, jotka pahimmillaan ovat uhka demokratialle ja yhteiskunnan turvallisuudelle, kuten Amerikassa etenkin on havaittavissa.

Tieto on valtaa, mutta tiedätkö todella? Oletko varma ja millä perusteella? Lähteet väitteille?

"Tieto on valtaa" sanotaan ja se pitää paikkansa. Tiedolla on nimenomaan kytkentä valtaan, koska tiedolliset väitteet eivät ainoastaan kuvaile maailmaa, vaan myös tuottavat sitä monella tavalla. Ja esimerkiksi ihmisiin sekä heidän ominaisuuksiinsa liittyviä tiedollisia väitteitä käytetään keinoina perustella kulttuurisia ja yhteiskunnallisia käytäntöjä. Sen tähden noiden väitteiden kriittinen tarkastelu on erittäin oleellista ja tärkeää.

Skeptisismin huomattava anti tälle ajalle on se, että skeptisismi muistuttaa meitä siitä, kuinka tärkeää on miettiä mitä me hyväksymme tietona ja miksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.