lauantai 20. maaliskuuta 2021

Somen keskustelukulttuuri

Somen keskustelukulttuuri

Minua on alkanut väsyttämään ja ärsyttämään, kun pitää niin paljon somessa nähdä kylmää, kovaa solvaamista, halveksuntaa, vihapuhetta, loukkaamista, loanheittoa ja törkeyksien laukomista milloin kenestäkin ihmisestä tai ryhmästä. On lisäksi kerrottu, että Suomen hallitus on Nato-raportin mukaan poikkeuksellisen vihakampanjan kohteena somessa. Hyökätään lisäksi heikoimmassa asemassa olevien tahojen ja ihmisten kimppuun ja vaaditaan armotonta leikkauspolitiikkaa heikoimpien muutenkin jo pieniin tuloihin. Kaveria ei jätetä -periaate on muutettu kaverille ei jätetä mitään - mölyämiseksi.

Jo on merkilliseksi mennyt tämänkin maan "keskustelukulttuuri". Ja tätä "hienoa" keitosta ryyditetään valeuutisilla, vääristelyllä ja salaliittoteorioilla usein. Etenkin poliittisen kentän tietyillä laidoilla tätä kaikkea vastenmielistä ja ala-arvoista toimintaa tapahtuu paljon.

Mitähän hyvää, myönteistä ja yhteiskuntaa rakentavaa tuolla kaikella kuvitellaan saavutettavan. Jää minulle mysteeriksi. Myönteisten vaikutuksien asemasta kyseinen viha- ja valhekampanjointi heikentää ja uhkaa demokratiaa. Ja sitten lopputulos voi olla samankaltainen kuin USA:ssa eli aletaan levittämään valheita "vaalien varastamisesta" ja vaalivilpistä ja asemiehet tunkeutuvat eduskuntaan koettaen kaapata vallan, pahimmillaan.

Merkillistä somessa on sekin, että tyhjänpäiväinen naureskelu ja muu sellainen reagointi (nauru- ja vihahymiöt), nimittely sekä vähättely ovat todella laajalle levinneitä. Niiden avulla saadaan suosiota ja koetetaan mollata tahoa, jonka toimintaa tai puheita naureskellaan tyhjäpäisesti. 

Todellakin on tyypillistä mm. Helsingin Sanomien tai Ylen ja monien muidenkin tahojen julkaisuissa, että monet reagoivat niihin nauru- ja vihahymiöillä. Vaikka mitään naureskelun tai vihaamisen aihetta ei asiassa monestikaan edes ole, vaan julkaisuissa on puhuttu vakavasti politiikan, yhteiskunnan, talouden ja terveyden asioista. Mutta joillakin tuntuu olevan kovasti hauskaa sekä halvat huvit, kun kaikki asiat ovat niin naurettavia. Vielä se hymy kuitenkin hyytyy ja nauru loppuu - ja mies tulee räkänokasta, vaan ei tyhjän naurajasta.

Jos joku on eri mieltä jostakin asiasta, niin oman toisenlaisen näkemyksensä pystyy kyllä halutessaan esittämään älykkäämmin, kohteliaammin ja asiallisemmin. Ei tarvitse esimerkiksi tytötellä aikuisia naisia tyyliin "pikkutyttöhallitus". 

Mutta kun sitä törkyä ja lokaa ja vihaa levitetään niin paljon ja kaikki sellainen tunkee etualalle niin mahdollinen asiallinen ja perusteltu kritiikki mm. hallituksen toimia kohtaan hukkuu sen vihapuheen ja mollaamisen jalkoihin. Mutta nykyisen hallituksen toimia ja päätöksiä tai päättämättä jättämisiä voidaan kritisoida rakentavasti, totta kai.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.