lauantai 13. maaliskuuta 2021

Tulevaisuudenpelko

Tulevaisuudenpelko

Tulevaisuus (henkilökohtainen tulevaisuuteni sekä laajemmin Suomen, Euroopan ja koko maailman tulevaisuus) herättää minussa ristiriitaisia ajatuksia ja tunnelmia. Sen tähden, että on niin monta pitkäkestoista, uhkaavaa kriisiä vaikuttamassa lähellä ja kaukana. Kuten covid-19-virus, ilmaston lämpeneminen kaikkine seurauksineen, talouden näkymät Suomelle varsinkin, yhteiskuntien jakautuminen ja polarisoituminen demokratiaa ja turvallisuutta uhkaavien valeuutisten sekä salaliittoteorioiden ja populismin riehuessa. 

Äärimmäiset näkemykset vahvistuvat mutta tolkun, kohtuuden ja maltillisuuden tasapainoisemmat äänet hukkuvat aggressiivisten ääripäiden huutoon. Eipä moni viitsi somessa kuunnellakaan rauhallisempia, tasapainoisempia ja keskitietä edustavia puheita, vaan jyrkkä, kova äärimmäisajattelu jyrää karjunnallaan kaiken alleen ja saa paljon reagointeja mm. Facebookissa.

Kun on mieltä kiehtovia salaliittoteorioita niin miksi vaivautua kuuntelemaan ja omaksumaan esim. koronaviruksesta asiantuntijoiden ja valtiovallan antamia tietoja sekä ohjeita. On kivempi salaliittoteoreetikoiden yllytyksestä ns. ajatella itse - eli käytännössä aletaan ajattelemaan kuten se salaliittoteoreetikko haluaa ja mieliä ohjailee. Eikä tuollainen salaliittoteoretisointi ole harmitonta puuhastelua, vaan sillä voi yleistyessään olla vakavia seurauksia yhteiskunnille.

Covid-19-viruksen vaikutuksia taloudelle ja monien ihmisten psyykkiselle voinnille joudutaan ratkomaan vielä kauan ja mahtaako niin paljon terapiaa löytyäkään, että useiden ihmisten syrjäytyneisyyttä, yksinäisyyttä ja mielen nyrjähtämistä koronakriisin seurauksena voidaan hoitaa kuntoon.

Jokin vuosi sitten totesin eräässä keskustelussa, että näen tulevaisuuden tällaisena: omassa elämässä, tässä pitäjässä, Suomessa, Euroopassa ja koko maailmassa asiat menevät koko ajan pelkästään huonompaan suuntaan. Minulle vastattiin, että minähän olen realisti enkä esimerkiksi masentunut, kun noin puhun.

Nähtäväksi jäävä miten käy. Voi hyvinkin olla, että pessimisti on parannuksen tehnyt optimisti ja pessimismi on nimenomaan todellisuudentajua. Toisin kuin pinkkisten päiväunelmien ruusuiset "kyllä kaikki hyvin menee, ei mitään hätää" haaveilut.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.