sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Hallituksen puoliväliriihi

Hallituksen puoliväliriihi

Poliittista fundeerailua Marinin hallituksen puoliväliriihen tiimoilta. 

Helsingin Sanomista olen lukenut eräitä aihetta käsitteleviä ja analysoivia artikkeleita ja ne antoivat paljon informaatiota. 

Toisekseen on merkillistä miten hallituspuolueiden edustajien tulkinnat riihen etenemisestä ja mahdollisuuksista eroavat toisistaan. Jotkut ovat olleet aika optimistisia, toiset varsin kriittisiä. Nyt sunnuntaina PM Marin sentään jo myöntää, että tilanne on hyvin vaikea riihen neuvotteluissa. Asetelmat puolueissa ovat kovin lukkiutuneita.

Kolmanneksi, vaikka kaikki kommentoijat eivät pidä Marinin hallituksen kaatumista todennäköisenä lopputuloksena, on se silti varteenotettava vaihtoehto. Mutta mitä sitten tilalle nykyisen eduskunnan voimasuhteilla? Jos SDP alkaa taas tunnustelemaan hallitusta niin joku porvaripuolue on mukaan saatava. Eivätkä asiat ole Kokoomuksen saati PS:n kanssa yhtään helpompia vihervasemmiston kannalta, päinvastoin.

Mutta oliko demareilta virhe houkutella lähes selvitystilassa vaalien jälkeen ollut Keskusta hallitukseen?

Eräs vaihtoehto lienee jopa uudet, ennenaikaiset eduskuntavaalit ja eduskunnan voimasuhteet uusiksi. Se lienee silti äärimmäinen lopputulos tästä kaikesta.

Keskusta siis haluaa, että valtion budjetissa palataan jo vuonna 2023 menokehyksiin, kun taas vasemmistopuolueet haluavat sitoa kehyksiin paluun koronakriisin päättymiseen. Muitakin eroavuuksia ja ristiriitoja on Keskustan ja vasemmistopuolueiden välillä sekä Vihreiden kanssa (turvekysymys etenkin). Mutta ei Keskusta ole vaatimuksineen yksin, vaan pienempi porvaripuolue RKP on aikalailla ihan samoilla linjoilla Keskustan kanssa.

Joten voi olla, että käsillä ovat viimeiset päivät Marinilla pääministerinä ja tätä nykyhallitusta. Ylipäätään tämä hallitus on merkillinen, sillä punavihreillä puolueilla on eduskunnassa vähemmistö, kun taasen toisenlaista talouspolitiikkaa kannattavilla porvaripuolueilla (Keskusta mukaan lukien) on eduskunnassa enemmistö kansanedustajien määrää katsottaessa. 

Punavihreä vähemmistö sai hallitusvallan vain koska Keskusta päätti kuitenkin lähteä tähän hallitukseen, jossa Keskusta toki on saanut reunaehtojaan ja tavoitteitaan aika hyvin ajettua.

Mutta kuten RKP:n puheenjohtaja Henriksson totesi, hallituskriisiä ei tämä kansa tarvitsisi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.