lauantai 15. toukokuuta 2021

EU:n elvytyspaketti -kommentteja

EU:n elvytyspaketti -kommentteja

On se nyt merkillinen näytelmä ollut eduskunnassa tuon EU:n elvytyspaketin tiimoilta. Toki minullakin on oma kriittisyyteni ja epäilyni siitä elvytyspaketista kaikkine seuraamuksineen. Eräiden asiantuntijoiden mukaan EU:ssa on käynnissä jo elvytyspakettia isompia kuvioita, joista Suomessa ”ei uskalleta keskustella”.

Eduskunnassa koetetaan hyväksyä elvytyspaketti vain  ”kertaluontoisena” ratkaisuna, mutta EU:ssa puhutaan jo pysyvästä yhteisestä velanotosta. 

EU:ssa ovat meneillään muutokset, jotka ovat laajamittaisempia kuin pelkkä yhteinen velanotto. Kuten talouspolitiikka ja rahaliitto ja noiden mahdolliset muutokset eli se ns. "yhteistyön syventäminen" (talouspolitiikan yhtenäistäminen EU-johtoisesti, kun tähän asti EU:ssa on ollut yhtenäinen rahapolitiikka, mutta epäyhtenäinen talouspolitiikka). 

Sekä EU:n tekeminen budjettiunioniksi, jota ainakin Italiassa on haluttu. Suomessa ei ole käyty laajempaa keskustelua tuollaisen talouspoliittisen yhtenäistymisen hyödyistä eikä haitoista. Asiaan ei olla juuri valmistautuneita.

Millaiseksi sitten muodostuu Suomen linja noissa asioissa ja onko talouskurilinjasta kiinni pitävä Suomi ajautumassa ristiriitaan EU:n kanssa.

Perussuomalaiset on tavoitellut eduskunnassa harjoittamallaan jarrutuskeskustelulla profiloitumista maan johtavaksi EU-kriittiseksi puolueeksi, joka vastustaa EU:n liittovaltiokehitystä. Lisäksi PS haluaa olla piikki lihassa Keskustan kuntavaalikampanjassa.

EU;n elvytyspaketti on todellakin kaksipiippuinen juttu. Toisaalta ymmärrän paketin tueksi esitettyjä perusteluja, mutta toisaalta se paketti epäilyttää minua ja suhtaudun siihen tietyllä varauksella (ja hyödyttääkö elvytyspaketti Suomea todellisesti, vai onko kyseessä vain mittava rahansiirto eteläiseen Eurooppaan). Mutta mikä sitten olisi parempi vaihtoehto?

Tiukka ei EU:n liittovaltiolle


Mutta siinä asiassa olen ainakin satavarma, että vastustan ehdottomasti EU:n muuttamista liittovaltioksi, jossa lähestulkoon kaikki asiat päätetään jossain Brysselissä ja EU-parlamentissa ja EU säätää kaikki lait. Se olisi vihoviimeinen loppu Suomen lopullekin itsenäisyydelle. Ja se itsenäisyys on jo vuosia ollut kapea-alaista nytkin. EU saisi olla minun mielestäni vain väljä vapaakauppa-alue, jonka jäsenvaltiot itsenäisesti päättävät niin raha- kuin talouspolitiikkansa ja kaiken muunkin politiikan, itse omat lakinsa säätäen kansallisesti. Eikä mennä maksamaan muiden maiden velkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.