sunnuntai 16. toukokuuta 2021

Skeptikko ja Jumalaan uskominen

Skeptikko ja Jumalaan uskominen

Skepsis-ryhmässä FB:ssa oli kirjoittelua Esko Valtaojasta ("taisi taannoisessa lausunnossaan myöntää Jumalan mahdollisuuden") ja kysyttiin "pystyykö aito skeptikko uskomaan Jumalaan". Ainakin itse katson olevani jonkintasoinen skeptikko maltillisesti. Ja kyllä minäkin uskon moniin asioihin, joita en voi aukottomasti ja sitovasti todistaa. Kuten itseni, muiden ihmisten ja koko mieleni ulkopuolisen maailman olemassaoloon. Minä en siis epäile kaikkea ja kaikkia.

Muutenkin äärimmilleen viety skeptisyys eli epäily tekee arkielämän käytännössä mahdottomaksi: jos minä alkaisin aamusta alkaen epäilemään jokaista eteen tulevaa asiaa ja ilmiötä ja vaatimaan jotain aukottomia todisteita ennen kuin teen mitään, niin ei arjesta tulisi mitään. Muutenkin on monia asioita, joiden kohdalla ei ole mielekästä aina vaan epäillä ja kieltää ne asiat. Joskus epäilynkin on loputtava ja uskominen / tietäminen on hyväksyttävä.

Katson, että (maltillinen) skeptikko voi olla ihan hyvin edes agnostistinen teisti. Hän voi siis uskoa, vaikkei varmuudella tiedäkään ja voi silti edelleen tätä asiaa epäillä, että ainakin yksi jumaluus saattaa olla olemassa. Hän voi lisäksi etsiä (mielensä avoimena pitäen) edelleen argumentteja, jotka joko vahvistaisivat jumaluuden olemassaolon mahdollisuutta tai tekevät siitä epävarmaa / epätodennäköistä.

Hän voi  olla vakuuttunut ainakin joistakin jumaluuden olemassaolon perusteluiksi esitetyistä seikoista. Mutta ei pidä niitä aukottomina eikä riidattomina argumentteina, vaan myöntää erehtymisen ja väärin tulkitsemisen mahdollisuuden, vaikka jollain tasolla uskookin jumaluuden olemassaoloon.

Maailma ja kokemuksemme siitä on kuitenkin hämärä, monimielinen eikä yksiselitteisen kirkas ja kiistaton samalla tavalla ymmärrettävänä kaikille ihmisille. Senhän jo todistaa se, että on paljon erilaisia tulkintoja (uskonnollisia, metafyysisiä ja muita) maailmasta ja sen luonteesta yms. seikoista. Sama pätee jumalakysymykseenkin.

Kysymyksessä jumaluudesta skeptikko voi jäädä ihan hyvin etsijäksi, etsimään ja tarkastelemaan ja arvioimaan kriittisesti erilaisia puolesta ja vastaan esitettyjä argumentteja ja todisteita. Hän voi silti uskoa johonkin jumalaan tai olla uskomatta eli olla ateisti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.