lauantai 5. kesäkuuta 2021

USA maallistumassa ja kirkot tyhjenevät

USA maallistumassa ja kirkot tyhjenevät 

Uutinen Helsingin Sanomista: Yhdysvalloissa kirkot tyhjenevät nyt myös keskellä syvintä raamattuvyöhykettä – ”Miksi olla osa järjestäytynyttä uskontoa, kun se saarnaa vihaa?”

Gallup on kysynyt amerikkalaisten uskonnollisesta uskosta 1940-luvulta asti. 1990-luvun lopulle asti noin 70 prosenttia yhdysvaltalaisista oli seurakunnan jäseniä. Vielä kymmenen vuotta sitten heitä oli 60 prosenttia kansasta, nyt enää 47 prosenttia. Sama suunta näkyy myös muissa kyselyissä. Uskonnottomien määrä on kasvanut nopeasti.

—Vaikka Yhdysvallat maallistuu, se on edelleen uskonnollisempi kuin suuri osa Eurooppaa. Vuonna 2017 runsaat puolet yhdysvaltalaisista kertoi Pew-tutkimuskeskuksen kyselyssä uskovansa Raamatun Jumalaan. Länsi-Euroopassa niin teki vain neljännes. 

Niinpä niin: amerikkalainen etenkin evankelikaalinen uskonnollinen äärioikeisto on vastenmielistä sakkia, Kristuksen ja Raamatun irvikuva ja vääristymä. He saarnaavat vihaa, suvaitsemattomuutta, ovat vallanhimoisia, rahanahneita (eivät halua maksaa veroja) ja levittelevät sairaita salaliittoteorioita ja valheita (mm. koronaepidemiasta ja rokotuksista, sekä tieteestä ylipäätään). Tuollainen tunkio joutaakin kuihtua olemattomiin. Amerikkalainen oikeistokristillisyys on "onnistunut" kääntämään ylösalaisin Raamatun keskeiset opetukset ja Raamatun Jeesus on heille vieras.

Amerikassa monet ovatkin jo huomanneet tuon ja tulleet järkiinsä jättäen mokomat seurakunnat, myös raamattuvyöhykkeellä.

Ja jos haluaa silti Jumalaan ja Jeesukseen uskoa niin sen voi tehdä ilman jenkkityylistä vihan ja vallanhalun fundamentalistista äärioikeistolaisuutta. 

USA:ssa on tehty kirja siitä, että evankelikaalinen äärioikeisto on todelliselta olemukseltaan vallan palvontaa - eikä nöyrän, vaatimattoman Jeesuksen, jonka kuninkuus ei ollut tästä maailmasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.