sunnuntai 27. kesäkuuta 2021

Windows 11 järjestelmävaatimukset

Windows 11 järjestelmävaatimukset 

- prosessori: vähintään kaksiytiminen, 64-bittinen ja kellotaajuus vähintään 1 GHZ

- keskusmuistia 4 GB

- tallennustila minimissään 64 GB

Windows 11 ja TPM (Trusted Platform Module)


Microsoftin teknisissä dokumenteissa oli viime päivinä ristiriita koskien sitä, edellyttääkö Windows 11:n asennus TPM versiota 1.2 vai 2.0. Nyt Microsoft on yhtenäistänyt dokumentaatiotaan ja ristiriita on korjattu. Tietokoneessa on siten oltava nimenomaan TPM 2.0, eikä vähemmän turvallinen versio 1.2.

Tarkoituksena on tehostaa järjestelmän turvallisuutta monin eri tavoin ja ottaa käyttöön edistyksellisempiä suojaustoimintoja. Kuten esim. lujittaa Windowsiin kirjautuessa käytettävää HELLO:a (PIN-koodin salausta tietokoneessa).

Seuraavat Windows 11:n ominaisuudet edellyttävät TPM 2.0:a: suojattu käynnistys, laitteiston salaus, WD System Guard, Device Health Attestation, Windows HELLO/HELLO yrityksille, TPM Platform Crypto Provider Key Storage, SecureBIO, DRTM, vTPM Hyper-V:ssa.

Lisäksi prosessorivalmistajat Intel ja AMD ovat tehneet emolevyillä sijaitsevaa TPM -sirua vastaavat tekniikat noiden valmistajien tekemiin prosessoreihin, jotka ovat noin 5-7 vuoden ikäisiä ja uudempia. Tekniikat ovat nimeltään Intel PTT ja AMD PSP fTPM. Windows 11 hyväksyy kyseiset ratkaisut yhteensopivina TPM -sirun toiminnallisuuden toteutuksina (joten silloin ei ole tarvetta ostaa emolevyä varten erillistä TPM-sirua).

Jos TPM tai Intel PTT tai AMD PSP fTPM ei ole aktivoitu toimimaan, on käyttäjän mentävä tietokoneensa BIOS:iin ja muokattava asetuksia toimintojen aktivoimiseksi. Tai muuten Windows 11 -käyttöjärjestelmää ei voida asentaa tietokoneeseen.

BIOS:iin pääsee tietokoneen käynnistymisvaiheessa tietokoneesta riippuen painamalla näppäintä Esc, Del tai F2. TPM -asetus löytyy BIOS:sta riippuen esimerkiksi Advanced tai Security -valikoista.

Yhteensopivista prosessoreista lisätietoa


Microsoft tiedottaa, että Windows 11 tukee ainoastaan Intelin 8. sukupolven prosessoreita (Kaby Lake) ja sitä uudempia Intelin prosessorisukupolvia (sekä uudempia AMD:n suorittimia). Esimerkiksi prosessori Intel® Core™ i7-8665U on yhteensopiva Windows 11:n kanssa. Intelin 8. sukupolven prosessorit on valmistettu 2017-2018, joten sitä vanhemmissa tietokoneissa ei Windows 11:n asennus onnistu.

Kuitenkin jälkeenpäin Microsoft on ilmoittanut, että he voivat tulevaisuudessa tehdä mahdolliseksi Windows 11:n asentamisen myös tietokoneille, joissa on Intelin 7. sukupolven prosessori.

Microsoft-tili


Windows 11 edellyttää lisäksi myös Microsoft-tiliä, toisin kuin Windows 10. Microsoft-tilin voi luoda MS:n Outlook-sähköpostipalvelussa ja se on maksutonta. Joissakin tietokoneen käyttäjissä tämä vaatimus voi herättää närää, mutta Microsoft-tilin tekeminen ei ole iso tehtävä.

Yhteensopivuuden tarkastaminen tietokoneessa


Lataa ja asenna Microsoftin Tietokoneen kuntotarkistus -sovellus ja aja se tietokoneessasi niin saat heti tietää onko sinun pöytäkone tai kannettava tietokone yhteensopiva Windows 11:n kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.