lauantai 7. elokuuta 2021

Kuolema

Kuolema

Kuolema - tuo eläville suuri tuntematon, mutta jonka jokainen kohtaa vuorollaan, tavalla tai toisella.

Useissa ellei kaikissa uskonnoissa ja ainakin joissakin filosofioissa on ajatuksia, käsityksiä ja opetuksia siitä, mitä kuolemassa ja sen jälkeen tapahtuu. Jos mietin omalla kohdalla, että mikä käsitys kuoleman jälkeisestä tilasta olisi epämieluisin niin olen aina kammoksunut Intian uskontojen oppeja jälleensyntymisestä ja sielunvaelluksesta (joita pitäisi kokea useita kertoja). 

Toisaalta filosofi Epikuros opetti simppeliä käsitystä kuolemasta: "kun minä olen, ei kuolemaa ole. Kun kuolema on, ei minua ole".

Eniten minuun vetoaa Raamatun Vanhan testamentin käsitykset ja kuvaukset kuolleiden tilasta: päälinja on, että kuolemassa ihmiset - olkoot hurskaita tai pahoja - kuolevat kokonaan eikä ole mitään sen enempää taivaan autuutta kuin helvetin kauhuja. Mihin ihminen kaatuu, siihen hän maatuu eikä mitään sen jälkeen tapahdu kuolleille. Vain jokin varjomainen mistään tietämätön olemassaolon jäänne tuonelassa eli kuolleiden valtakunnassa (tuonela on välillä yksinkertaisesti vain hauta).

Vasta Vanhan testamentin nuoremmissa traditioissa teologia kuolemasta muuttuu. Mukaan tulee odotus aikojen lopulla tapahtuvasta kuolleiden ylösnousemuksesta (joko vain Herran omille tai viimein koko ihmiskunnalle) ja jumalattomia kohtaavasta rangaistuksesta sekä hurskaiden ikuisesta elämästä.

Mutta vanhemmassa VT:n kuolemaa koskevassa teologiassa on hämmästyttävän realistinen ja modernin tieteellisen ajattelunkin mukainen käsitys kuolemasta ja kuolleiden tilasta. Kun tieteessä ei ole voitu todentaa minkään kuolemattoman, kehosta erillisen sielun olemassaoloa. Onhan niitä NDE (lähellä kuolemaa) -kokemuksia, mutta niissä ollaan siis nimenomaan lähellä kuolemaa, eikä olla esim. viikon kuolleita ja sitten palattaisiin takaisin elämään jostain taivaasta tai helvetistä.

Kyseiset NDE-kokemukset eivät siis ole mikään kiistaton tai edes kovin hyvä todiste siitä, että kuoleman jälkeen olisi jokin tietoinen ikuinen elämä sieluille jossain tuonpuoleisuudessa. Kokijoiden kokemukset väitetystä kuolleiden tilasta ovat keskenään ristiriidassa ja ne ovat ristiriidassa myös mm. Raamatun kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.