sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Eutanasia ja kristityt

Eutanasia ja kristityt

Ei tämä kritiikki tietenkään kaikkiin kristittyihin sovellu, mutta osaan heistä tämä kohdistuu. Ja he ovat ainakin välillä aika äänekkäitä, kun keskustellaan eutanasiasta eli avustetusta kuolemasta / kuolinavusta parantumattomasti sairaille, joilla on vaikeat oireet esim. syövän takia.

Taas jokin aika sitten muuan työryhmä pohti eutanasiaa, eikä nytkään päästy yksimielisyyteen, sillä kristityt vastustivat eutanasian eteenpäin viemistä ja mahdollistamista Suomessa. 

Ja tuo seikka minua kiukuttaa. Miksi ylipäätään jotain uskonnollisia tahoja pitää edes kuunnella ja huomioida lääketieteellisissä ja ihmisten hyvinvointiin liittyvissä asioissa? Jos nuo hyvinvoivat ja hyvinsyöneet uskovaiset eivät hyväksy eutanasiaa, niin ei kukaan pakota heitä sitä itselleen ottamaan, jos sairastuvat esim. kivuliaaseen syöpään. Jos he ovat masokistisia kärsimyksen rakastajia niin saavathan he kitua ihan vapaasti ja jättäkööt kipulääkkeetkin pois. Kai lääkityskin kuten mm. koronarokotus on heidän mielestään syntiä ja väärin.

Mutta mikä valta ja oikeus näillä uskovaisilla on tulla määräämään muiden ihmisten asioista ja kohtaloista, elämästä ja kuolemasta? Kuka heille nyky-Suomessa sellaisen vallan on antanut? Mikä sairas kärsimyksen kultti tuollainen kristillisyys oikein on olevinaan, jossa halutaan jonkun Raamatun jakeen ja pölyttyneen opintulkinnan takia toivottomasti kärsivien sairaiden ihmisten kituvan vaikka miten kauan? Eikä heille haluta sallia armeliasta turvallisesti toteutettua poispääsyä kuolemanuneen, jotta se kituminen loppuisi (kuten eräissä sivistysvaltioissa jo tehdään). 

Monelle tuollaiselle sairaalle kuolema on lahja, ja kuolemalla on heille vapahtajan kasvot. Ja elämän pitkittäminen hirveässä olotilassa vailla mitään mielekkyyttä ja tarkoitusta on pikemminkin irvokasta eikä arvokasta. Eivätkä he tautivuoteeltansa enää nouse - vaikka nuo uskovaiset rukoilisivat polvillaan kädet kyynärpäitä myöten ristissä.

Miten mahtaisi näillä kristityillä ääni kellossa muuttua, jos omalle kohdalle tulisi sellainen viheliäinen syöpä tai muu kivulias parantumaton sairaus? 

Ja jos nämä uskovaiset vetoavat siihen uskomukseen, että joku Jumala "määrää ihmisten elämänpituuden ja kuolinhetken, eikä saa ihminen ottaa itselleen sellaista valtaa", niin se on vain heidän mielipiteensä. Ei se ole jokin objektiivinen, todistettu fakta, vaan pelkkä olettamus. Vai tietävätkö nämä hurskastelijat, että se Jeesus suuttuu, jos Suomessa sallitaan eutanasia?

Eivätkä nykyään useimmat ihmiset kirkon omienkin tutkimuksien mukaan noista muinaisista uskomuksista ja opeista mitään välitä eivätkä niitä kannata. Joten miksi meidän pitäisi eutanasia-asiassa välittää tuollaisten vanhakantaisten kristittyjen vastaväitteistä?

Sitä paitsi on niitäkin kristittyjä, jotka eivät tuomitse eutanasiaa eivätkä pidä sitä vääränä, ainakaan tietyt ehdot täyttävillä ihmisillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.