sunnuntai 10. lokakuuta 2021

Jumalan olemassaolo ja kuolema

Jumalan olemassaolo ja kuolema

Hieman ajatuksia aiheesta jumalan olemassalo sekä mahdollinen kuolemanjälkeinen elämä. Pohdintojeni lähtökohta on uskonnonfilosofi John Hickin esittämät näkökohdat.

Kysymys: todistaisiko tietoisen elämän jatkuminen fyysisen kuoleman jälkeen aukottomasti teistisen jumaluuden (Jahve, Allah yms.) olemassaolon?

Oletetaan siis, että tietoinen elämä todellakin jatkuu ruumiin kuoleman jälkeen. Tuollaisesta asiantilasta ei kuitenkaan mitenkään välttämättä ja kiistattomasti todistu jumalan olemassaolo. Kuoleman jälkeinen elämä ihmistietoisuudelle voisi olla vaikkapa evoluutiossa ihan luonnollisten prosessien tuloksena syntynyt olotila (vaikkakin varsin hämmästyttävä ja hämmentäväkin, tuskin myöskään kovin todennäköinen, mutta eihän sitä voi varmuudella tietää). 

Se paikka, jossa tietoisuudet majailisivat voisi olla ihan hyvin toinen planeetta tai jokin muu todellisuuden taso esim. multiversumissa, eikä mikään eri uskontojen uskomuksiin ja pyhien kirjojen kuvauksiin liittyvä "taivas" (tai helvetti).

Lisäksi ympäristö kuoleman jälkeen noilla ihmistietoisuuksilla voisi olla metafyysisten asioiden suhteen ihan yhtä hämärä, epäselvä ja tulkinnanvarainen kuten tämä nykyinenkin elämä Maan päällä. Mikään ei välttämättä viittaisi siihen, että siellä "jossakin" on jokin jumala. Jumala, jos sellaista siellä olisi, voisi olla ihan yhtä piilotteleva, salattu ja havaitsematon kuin nytkin on (ja sen jumalan olemassaoloa ei voitaisi objektiivisesti todistaa). Väittely jumaluudesta jatkuisi kuoleman jälkeisessäkin elämässä.

Varmaan muitakin mahdollisuuksia voitaisiin esittää. Voisi olla jokin persoonaton lainalaisuus tai automaattinen mekanismi, sanotaan sitä sitten vaikka "karmaksi", joka junailisi ihmisiä kuoleman jälkeiseen tietoiseen olemassaoloon erilaisiin loppusijoituspaikkoihin (eikä jälleensyntyminen Maan päälle tai toisille planeetoille ole sekään poissuljettu mahdollisuus).

Teististä (henkilöitynyttä, persoonallista) jumalaa ei ole edelleenkään mikään välttämätön pakko olettaa ainoana mahdollisuutena, on sitten elämää kehon kuoleman jälkeen tai ei. On myös vaikea antaa mitään tarkempaa todennäköisyysarviota sille, olisiko jokin jumala olemassa, jos tietoinen elämä jatkuukin kuoleman jälkeen tavalla tai toisella. Muitakin näkökohtia ja seikkoja pitäisi huomioida, kuin vain kuolemanjälkeisyys. Kuten mikä on jumala-oletuksen selitysvoimaisuus eri asioita, kuten maailmankaikkeuden alkuperä, tutkittaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.