lauantai 2. lokakuuta 2021

Tietoturvauhkien torjunta tehostuu

Tietoturvauhkien torjunta tehostuu

USA:n presidentti Joe Biden on sanonut, että Yhdysvallat kokoaa yhteen 30 maata vahvistamaan yhteistyötä taistelussa kyberrikollisuutta vastaan. Kohteena ovat etenkin rikollisjengit, jotka tekevät hyökkäyksiä kiristyshaittaohjelmilla (ransomware). Biden sanoi, että USA tekee myös tiivistä yhteistyötä näiden maiden kanssa ympäri maailmaa, mukaan lukien Nato -liittolaiset ja G7 -kumppanit.

On todellakin korkea aika tehostaa ja laajentaa kansainvälistä yhteistyötä kyberrikollisuuden kuten kiristyshaittaohjelmien ja digitaalisen vakoilun vastustamiseksi. Noiden kyberrikollisten organisaatioiden toiminta uhkaa äärimmäisen vakavasti valtioiden infrastruktuuria ja ylipäätään yhteiskuntien ja yrityksien toimintaa. Ja sitä kautta esim. kiristyshaittaohjelmahyökkäys vaikuttaa lukuisiin yksityisiin ihmisiin.

Ei tämä Suomikaan ole näissä asioissa mikään lintukoto, vaan Suomeakin uhkaavat monet kybervaarat ja on vain ajan kysymys, koska Suomessa rysähtää kunnolla ja ransomwarehyökkäys lamauttaa jonkin suuren organisaation. Ruotsissahan esimerkiksi jo on joutunut mm. suuri ruokakauppaketju sulkemaan joksikin aikaa 400 myymäläänsä jouduttuaan kyberhyökkäyksen uhriksi (liittyy amerikkalaisen Kaseyan ohjelmistoihin, ja niissä olleeseen haavoittuvuuteen).

Suomi kiinnostaa digitaalisen vakoilun kohteena mm. Venäjää ja Kiinaa. Sekä suomalaiset poliittiset toimijat että yritykset, joiden tuotekehitystiedot ja innovaatiot houkuttelevat vakoilijoita tietoverkon kautta.

Ja kyllä ihan yksityishenkilöidenkin rahat kelpaavat ransomwarejengeille ja muille rikollisille, kuten romanssihuijareille. Kenenkään ei pidä olla liian itsevarma ICT-asioissa eikä tuudittautua ajatukseen, että hän kyllä on niin terävänäköinen, huolellinen ja kaikki softat aina ajan tasalla pitävä, että mikään huijaus tai kyberhyökkäys ei pysty häneen millään tavalla. Myöskään ei pidä liikaa luottaa - etenkään pelkästään - johonkin tietoturvaohjelmistoon.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.