lauantai 6. marraskuuta 2021

Asioiden syistä

Asioiden syistä

Varsinkin maailmankaikkeuden ja Jumalan olemassaolon syistä tai syiden puuttumisesta.

Monille asioille (etenkin monimutkaisille) voi olla useita syitä eikä vain yksi syy. Mutta kvanttimekaniikassa on tosiasia, että asioita vain tapahtuu ilman mitään erityistä syytä.

Jumalan kohdalla tehdään monesti kuitenkin poikkeus ja siirrytään kaksoisstandardeihin: materiaalisille asioille katsotaan olevan "syynsä", mutta Jumalan kohdalla tehdään poikkeama eli tapahtuu argumentointivirhe erityiskriteeri. Jumalalle ei nähdä syytä eikä Jumalaa selitetä muuten kuin että Jumala vain "on" ja hän on ihmiselle käsittämätön perimmältään (vaikka usein kyllä väitetään, että jotakin ihmiset voivat tietää ja käsittää Jumalasta esim. Jumalan inspiroimien kirjojen välityksellä). 

Mutta tällöinhän esim. ateisti voisi sanoa, että ei universumikaan tarvitse mitään erityistä syytä ja selitystä olemassaololleen, vaan maailmankaikkeus vain "on olemassa" raakana tosiasiana.

Jotkut voisivat sanoa, että Jumala onkin niin erilainen entiteetti, että ei Jumalaa voi "käsitellä" samoilla kriteereillä kuin aineellista todellisuutta, vaan tarvitaan nimen omaan toisenlaiset "kriteerit". Siihen voisi vastata, että mistä me sen Jumalan "omalajisuuden" tiedämme eli onko meillä jo jotain alkuperäistä, apriorista, tietoa siitä millainen Jumala on vaikka Jumalan olemassaolostakaan ei olla päästy varmuuteen (eikä siitä minkä Jumalan olemassaolosta: Zeus, Ukko, Jahve, Allah jne). Toki voidaan järkevästi olettaa, että Jumala, jos sellainen on, on hyvin suuressa määrin toisenlainen olento kuin vaikka ihminen. Tai mistäpä sitäkään tiedetään.

Mitä sitten maailmankaikkeuden syntyyn tulee niin epätarkkuusperiaatteen mukaan materiaa voi tulla tyhjästä jos "energian lainaus" maksetaan kuitenkin takaisin epämääräisyysajan puitteissa. Koko universumi on siis voinut syntyä tyhjästä, massaenergian kuplasta, jonka painovoimakentällä on ollut yhtä suuri määrä vastakkaista energiaa. Siten universumin kokonaisenergian määrä on nolla ja inflaatio on laajentanut sen pienen kuplan nykyään näkyväksi maailmankaikkeudeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.