torstai 4. marraskuuta 2021

Kiista evoluutiosta ja luomisesta

Kiista evoluutiosta ja luomisesta 

Evoluutio ja luominen - väittelyt sekä kiistat kristinuskoon ja Raamattuun liittyen. Tähän aiheeseen sisältyy todella vastakkaisia tulkintoja ja päätelmiä niin kristikunnan sisällä kuin toisaalta kristittyjen ja ei-teistien välillä. Näyttää siltä, että kysymykset Genesiksen kertomuksien kuvaamista ihmisen luomisesta, Aadamin ja Eevan historiallisuudesta / epähistoriallisuudesta ja kirjaimellisuudesta, sekä synnin ja kuoleman alkuperästä (sekä perisynnistä) ovat yksi hyvin merkittävä ongelmakohta ja väittelyn aihe. Ilmeisesti noissa asioissa ovat suurimmat kipupisteet keskustelussa evoluutiosta ja luomisesta. Lisäksi noissa liikutaan aivan kristillisen pelastususkon perusteissa ja lähtökohdissa. 

Ja siinä, miten ihmiskäsitys ymmärretään. Genesiksen papillisen luomiskertomuksen mukaanhan ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, mutta kristikunnan teologiassa ei ole yksimielistä käsitystä siitä, mitä tarkoittaa Jumalan kuvana oleminen.

Noissakin edellä mainitsemissani kaikissa asioissa on paljon avoimeksi, epävarmaksi, epätyydyttäväksi ja jännitteiseksi jäävää. Mutta sen ei tarvitse olla ongelma, johon kristillinen teismi kaatuu ja romahtaa. Onhan tieteenkin piirissä jännitteisyyttä ja avoimia ongelmia, joita ei ole vielä ratkaistu. Silti tieteessä asiantilaa siedetään ja suvaitaan, asioita tutkitaan ja pohditaan. Eräs tällainen suuren luokan ristiriita ja ongelmakohta on Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ja kvanttimekaniikan välillä. Kumpikin noista on silti edelleen käypää tiedettä, sillä molemmille löytyy tukea tehdyissä tutkimuksissa. Silti jompaa kumpaa on korjattava tai kehitettävä jotain uutta. 

Miksei yhtälailla kristillisessä uskossakin voida tehdä samoin. Ja miksi juuri tänä ajan hetkenä meillä pitäisi olla tyhjentävät, valmiit ja ainoat oikeat vastaukset kaikkiin mahdollisiin ongelmiin ja kysymyksiin tieteessä ja kristinuskossa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.