keskiviikko 3. marraskuuta 2021

Windowsin ja Linuxin ohjelmat

Windowsin ja Linuxin ohjelmat

On ollut ICT-foorumeilla paljon väittelyitä siitä, millaisia ovat sovellukset Windowsissa ja linuxdistroissa - ja siitä, saako ylipäätään Linuxille ns. oikeita ohjelmia. Oma kokemukseni on tällainen, käytettyäni kaikkia Windowseja versiosta 3.11 alkaen, poislukien Windows 8/8.1, sekä linuxdistroja parikymmentä vuotta. Windowsille on todella laaja ja monipuolinen valikoima sekä kaupallisia että ilmaisia ohjelmia, ja Linuxin puolella löytyy eri asioihin omia vastineitaan. Moni vastine Linuxissa on ihan kelvollinen verrattuna Windowsille tehtyihin samaa asiaa tekeviin ohjelmiin. Ainakin jos ajatellaan tavallista kotikäyttäjää.

Valitettavasti minun on todettava, että toisaalta linuxdistroissa kuten Ubuntussa on sovelluksia, joiden laatu ja toimivuus ovat peräti surkeita verrattuina Windowsilla oleviin kilpailijoihinsa. Kuten Ubuntussa valmiina oleva kalenterisovellus ja Joplin muistiinpano- ja päiväkirjasovellus. Sen sijaan Microsoftin vastaavanlaiset ohjelmat toimivat paljon paremmin ja ne tekevät sen, mitä lupaavatkin.

Ja pelaaminen on sitten oma juttunsa - suurin osa peleistä on vain Windowsille. Joten ei ole mikään ihme, että kotikäyttäjien ja yrittäjien tietokoneissa Linux on harvinainen, kun taas Windows dominoi niitä  markkinoita. Ja koska Windows on kauan ollut niin suosittu, sille kehitetään paljon sovelluksia ja laitteiden ajurituki on hyvä myös.

Palvelimet ja älylaitteet ovat kuitenkin eri asia käyttöjärjestelmien yleisyyden suhteen, niissä on tavallisesti jokin Linux-ytimeen perustuva käyttöjärjestelmä. Samoin monissa muissa laitetyypeissä. Windows on lähinnä tietokoneiden käyttöjärjestelmä, etenkin kun Microsoft lopetti älypuhelimien valmistamisen ja WindowsPhone- käyttöjärjestelmän kehittämisen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.