perjantai 21. tammikuuta 2022

Elämänfilosofian vaikutus

Elämänfilosofian vaikutus

Voidaan sanoa, että se miten sinä näet maailman ja tulkitset sitä ja sen merkitystä (tai merkityksettömyyttä) voi suoraan vaikuttaa käytökseesi, tekoihisi, asenteisiisi muita kohtaan ja elämäsi ratkaisuihin. Jos ajattelet elämän olevan "kuin suklaarasia, koskaan ei tiedä mitä siltä saa" niin silloin odotat elämän heittävän satunnaisesti eteesi aina jotain uutta haastamaan ja inspiroimaan sinua. 

Jos taasen ajattelet esimerkiksi, että elämä on kovaa, suorastaan raakaa selviämiskamppailua paikasta Auringossa ja "vain vahvat saavat sen, mitä he haluavat" niin silloin saatat itsekin alkaa käyttäytyä brutaalisti ja kyynärpäätaktikkona puskea mielestäsi heikot ihmiset syrjään ja pyrkiä vaikka härskeinkin ottein elämässäsi eteenpäin.

Jos tulkitset elämää siten, että "jokainen on oman onnensa seppä", saatat asennoitua kylmästi ja nuivasti niihin ihmisiin, jotka eivät menesty eivätkä pärjää esimerkiksi normaalissa työelämässä. Saatat tällöin suhtautua kielteisesti sosiaaliturvaan ja niihin heikompiin ihmisiin, kun tulkitset, että on heidän oma vika, kun eivät elämänonnea ja menestystä ole itse itselleen saavuttaneet.

Jos sen sijaan elämänfilosofiasi on, että heikkoja ja sairaita pitää auttaa niin suhtaudut todennäköisesti myönteisesti sosiaaliturvaan ja yhteiskunnan tukiverkkoihin ja saatat itsekin osallistua heikompien ihmisten auttamiseen tekemällä vaikkapa vapaaehtoistyötä ja olemalla muutenkin vähemmän itsekäs.

Niinpä elämänfilosofia ja -katsomus ei ole ollenkaan mitätön asia siinä, miten elämme ja käyttäydymme.

Ajatusta voi helposti laajentaa myös poliittisiin ideologioihin. Jos joku omaksuu natsismin ja äärioikeiston äärimmäiset ajatukset niin hän suhtautuu ja kohtelee ainakin eräitä ihmisryhmiä täysin eri tavalla kuin jonkin vastakkaisen poliittisen ideologian kannattaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.