sunnuntai 20. helmikuuta 2022

Facebookin tietoturvan vahvistaminen

Facebookin tietoturvan vahvistaminen

Ei ole tietoturvan kannalta ollenkaan samantekevää, että mitä tietoja Facebookissa julkistaa - ja miten laajalle yleisölle. Facebookissa jaetut tiedot kun voivat helpostikin joutua kyberrikollisten ja kaikenlaisten huijarien tietoon mahdollistaen väärinkäytöksiä ja rikoksia, joista voi koitua sinulle taloudellista tappiota.

Indy100-sivustolla on tehty listaus sellaisista tiedoista, joita ei pitäisi tietoturvan nimissä julkaista Facebookissa ja jos on jo niitä sinne jakanut niin ne kannattaa poistaa. 

1. Syntymäpäivä

Jos hakkeri saa tietoonsa nimesi, syntymäpäiväsi ja jopa osoitteesi, hänellä on keinoja selvittää henkilötietosi ja myös pankkitunnuksesi. Niinpä syntymäpäivää ei kannata jakaa Facebookissa, vaikka onnittelut ovatkin mukavia syntymäpäivinä. 

2. Puhelinnumero

Puhelinnumeroaan ei kannata antaa Facebookille eikä etenkään laittaa sitä julkisesti näkyväksi tiedoksi, koska sen avulla rikolliset pystyvät varastamaan identiteettitietoja Facebookin julkisista profiileista. Räikeimmillään nimen ja puhelinnumeron yhdistelmää on pystytty käyttämään pankkihuijauksiin. Muista, että viime vuonna yli miljoonan suomalaisen puhelinnumerot Facebookissa päätyivät rikollisen haltuun ja niitä kaupiteltiin netissä muille rikollisille. Puhelinnumeroa voivat sitten rikolliset käyttää kohdennettuihin huijauksiin yms. haitalliseen.

3. Lapsien valokuvia

On aina jotain netissä julkaistessaan tärkeää muistaa, että minkä sinne kerran on julkaissut, se pysyy siellä eikä sitä enää poistettua saa. On aiheellista ajatella, mitä tietoja omat lapset tahtoisivat nähdä aikuisina netissä.

4. Sijaintipalvelut

Tämä koskee vain älylaitteita, sekä Android- että iOS- laitteita. Sijaintipalvelut Facebookissa ovat käytössä vain noilla älylaitteilla, joten jos sellaisella käyttää Facebookia, on aiheellista tarkistaa Facebookin asetuksista, ovatko sijaintipalvelut päällä ja jos ovat niin ne kannattaa poistaa käytöstä. Sijaintitietokin rikollisten käsissä on vaaraksi.

5. Sijainnin merkitseminen

Facebook ehdottaa jotain päivitystä julkaistessa sijainnin merkitsemistä päivitykseen. Tätäkin kannattaa välttää, koska jos sijaintiin merkitsee kotinsa, kotiosoite ilmenee silloin toisille ja voi päätyä rikollisten tietoon.

6. Lomamatkojen tiedot

Somessa kaiken kaikkiaan ei pitäisi ikinä ilmoitella, koska lähtee lomalle. Jos tuo tieto eli samalla tieto siitä, koska kotona ei ole ketään voivat varkaatkin sen saada selville ja on riski, että kotiisi murtaudutaan.

7. Kuvat lentolipuista

Ei ole viisasta jakaa somessa kuvia lentolipuistaan, koska kaikissa lentolipuissa on erilainen viivakoodi, jota hyödyntäen rikolliset pystyvät hakemaan lentoyhtiölle annettuja tietoja.

8. Luottokorttitiedot

Erityisesti jätä antamatta Facebookin tai minkään muunkaan some-palvelun haltuun luottokorttisi tietoja, koska pahimmillaan voi joutua kärsimään mittavia rahallisia menetyksiä (etenkin jos nuo tiedot päätyvät tietomurroissa rikollisten käsiin).

Muista vielä nämä asiat

Oheista listaa voisi vielä jatkaa siten, että älä kerro julkisesti sähköpostiosoitettasikaan somessa ja ota Facebookiin kirjautumisessa käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA), ja mieluiten niin, että niitä kertakäyttöisiä vahvistuskoodeja ei lähetetä turvattomasti tekstareina, vaan käyttäen älypuhelimeen asennettavaa todentajasovellusta.

Äläkä osallistu ja luovuta tietojasi Facebookissa oleviin hyvin yleisiin kilpailuihin ja arvontoihin, joista moni on huijausta. Varmista ensin, että kilpailun järjestäjä on se aito yritys, eikä sitä matkiva huijaussivu.

Lisäksi piilota kaverilistasi kaikilta, niin että se näkyy vain itsellesi. Ja ole hyvin kriittinen, jos saat kaveripyyntöjä ventovierailta. Kaveripyyntöjen saamista voi rajoittaa ottamalla käyttöön asetuksen, että vain olemassa olevien kaverien kaverit saavat lähettää kaveripyyntöjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.