maanantai 28. helmikuuta 2022

Hakkerit valitsemassa puoltaan sodassa

Hakkerit valitsemassa puoltaan sodassa

Hakkerit valitsevat puolta Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan jatkuessa ja antavat banneja sekä uhkauksia vastakkaisen puolen kannattajille hakkeri- ja kyberrikollispiireissä.

Viime viikolla tietomurroissa varastettujen tietokantojen jakamisen ja myymisen Raidforumsin ylläpitäjä ilmoitti sulkevansa ovensa Venäjältä tulevilta käyttäjiltä ilmaisten selkeästi kantansa Kremlin toimintaa vastaan ja tukensa Ukrainalle.

Aiemmin viime viikolla Conti kiristyshaittaohjelma (ransomware) -jengi ilmoitti antavansa "täyden tukensa Venäjän hallitukselle" ja uhkasi kyberhyökkäyksillä kaikkia Venäjää vastaan ​​kyberhyökkäyksiä tekeviä hakkereita.

Hakkerit reagoivat

Hakkerit, olivatpa ne valtion tukemia tai eivät, ovat jo tehneet kyberhyökkäyksiä, useimmat niistä ukrainalaisia ​​kohteita vastaan, ja joihinkin Venäjällä oleviin kohteisiin on isketty onnistuneesti myös. Etenkin kuuluisa Anonymous -hakkeriryhmä on tehnyt muutamia näyttäviä kyberhyökkäyksiä Venäjän valtiollisia tahoja vastaan.

Venäjän aggression jatkuessa hakkeriyhteisö alkoi osallistua enemmän ja ilmaista kantaansa sotaan.

Yhdysvaltain ja EU:n poliittista mallia noudattaen Raidforums julkaisi ilmoituksen, jossa se sanoi, että se määrää omat pakotteensa kieltämällä kaikki Venäjältä saapuvat käyttäjät.

Yksi Raidforums-yhteisön jäsen julkaisi tiukemman viestin varoituksena "venäläisille". Käyttäjä julkaisi tietokannan, jossa oli sähköposteja ja niiden salasanoja Venäjän tärkeimmän turvallisuusviraston, FSB:n fsb.ru-verkkotunnukselle.

Foorumilla jaetuissa näytetiedoissa alkuperätodistuksena on sähköpostiosoitteita FSB:n toimistoille (osastoille) eri alueilla.

Ransomware-jengit tulevat mukaan

Conti ransomware -jengi antoi varoituksen, että he vastaisivat Venäjää vastaan suunnattuihin kybertoimiin käyttämällä kaikkia resurssejaan "iskeäkseen vihollisen kriittisiin infrastruktuureihin".

Jengi muutti viestiään noin tuntia myöhemmin sanomalla, että he "eivät ole liitossa minkään hallituksen kanssa ja tuomitsemme meneillään olevan sodan", mutta aikovat vastata lännen kyberhyökkäykseen Venäjän kriittistä infrastruktuuria vastaan.

Conti on yksi teollisuutta piinaavista aktiivisimmista kiristyshaittaohjelmista, ja tuo jengi oli viime vuonna vastuussa 63 teollisuusohjausjärjestelmiä (ICS) käyttävän yrityksen kiristämisestä, ja noista suurin osa on tavaroiden valmistussektorilla.

CoomingProject, toinen, vähemmän tunnettu kiristyshaittaohjelmajengi, ilmoitti myös tukevansa Venäjän hallitusta, jos kyberhyökkäyksiä suunnataan maahan.

Ukraina pyytää hakkeriyhteisöltä apua

Näyttää siltä, ​​että myös Ukraina yrittää saada hakkerijoukkoja mukaan puolustamaan kriittistä infrastruktuuria koordinoiduilta kyberhyökkäyksiltä ja toteuttamaan kybervakoilua Venäjän toimintaa vastaan.

Reuters kertoo, että Ukrainan maanalaiselle hakkeriyhteisölle lähetetyssä viestissä puolustusministeriön pyynnöstä kyberyhteisöä kehotettiin ilmoittautumaan maan puolustamiseen.

Toimintakehotuksen julkaisi Cyber ​​Unit Technologiesin perustaja Yegor Aushev, joka jakoi vapaaehtoisille hakkereille ilmoittautumislomakkeen, jossa he kertoivat taitojaan tehtävien parempaan organisointiin.

Yhdessä viestissä Aushev väittää, että jopa hakkerit ympäri maailmaa, myös Venäjältä, ovat vastanneet hänen kutsuunsa, jossa toimet jaetaan ryhmiin hyökkääviä ja puolustavia toimenpiteitä varten.

On selvää, että moderni sodankäynti on siirtynyt uuteen aikakauteen, kun fyysisiä asevoimia tuetaan nyt avoimesti tietoverkoissa kybertoiminnalla (vakoilu, informaatiosodankäynti, tietomurrot jne.), jota harjoittavat paitsi muodollisen koulutuksen saaneet henkilöt - kuten tietoturvatutkijat - myös itseoppineet hakkerit lain molemmin puolin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.