sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Työttömyyden syyt Suomessa

Työttömyyden syyt Suomessa

Mediassa on ollut keskustelua ja kommentointia työttömyyden syistä Suomessa. Työmarkkinoillahan on merkillinen asiantila: talous on kasvanut ihan hyvin ja kasvaa edelleen - ainakin jonkin aikaa - ja uusia työpaikkoja on tarjolla runsaasti, mutta niihin ei saada työntekijöitä. Jotkin asiat siis estävät työllistymistä, joten mitkä ovat syitä työttömyydelle?

On tuotu esiin medioissa, että taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n kannan mukaan Suomen sosiaalietuuksien tason asemasta keskeisiä syitä työttömyyteen ovat työttömien terveysongelmat (etenkin psyykkiset ongelmat) ja työttömille sopivien työmahdollisuuksien puuttuminen. Joten ei ainakaan OECD:n taholta tule tukea eräiden oikeistopoliitikkojen väitteille liian hyvästä sosiaaliturvasta, ja vaatimuksille leikata työttömyyskorvauksia, jotta työttömät sitten työllistyisivät.

Nykyinen sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen on todennut Helsingin Sanomissa:

”Meillä on pitkäaikaistyöttömyys ollut pitkään korkealla tasolla. Pitäisi mennä katsomaan, mitkä ovat yksilötasolla niitä todellisia työllistymisen esteitä. Syitä on toki monia, mutta siellä korostuu työkykyyn liittyvät ongelmat. Ja toki siellä näkyy myös ulosotossa olevien ja ylivelkaantuneiden kannustinongelmat. Ne eivät ratkea työttömyysturvan leikkauksilla.”

Todellakin pitäisi ottaa työttömät yksilöinä ja selvittää mikä on itse kullakin se este, että hän ei työllisty ja sitten koettaa ratkaista se este. Kuten työkykyä kohentamalla tai siihen ylivelkaantumiseen puuttumalla jollain velkajärjestelyllä. Taitaa aika harvassa kuitenkin olla niitä työttömiä, jotka olisivat ns. työnvieroksujia, eli sellaisia, jotka eivät edes halua tehdä mitään työtä vaikka terveys sallisi ja töitä olisi tarjolla.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA on hiljattain tehnyt selvityksen työttömyyden syistä. Siinä havaittiin, että Suomessa kannustinloukut ovat voimakkaita esteitä ottaa työtä vastaan. Tuloloukku tarkoittaa, että lisää työtä ei kannata tehdä, koska siitä jäisi mm. verotuksen kiristymisen jälkeen liian vähän tuloa jäljelle. 

Työttömyysloukku tarkoittaa, että työttömälle ei ole taloudellisesti järkevää ja hyödyttävää mennä töihin, koska sosiaalietuudet pienenisivät ja asiakasmaksutkin tulisivat suuremmiksi eli tällöin hänelle ei jää niin sanotusti käteen juuri lainkaan rahaa.

ETLA:n selvityksen mukaan peräti 500 000 suomalaista on tilanteessa, jossa lisätuloista jää käteen alle puolet. Työttömyysloukussa puolestaan on 136 000 suomalaista: heillä työn tekeminen kasvattaisi käteen jäävää tuloa alle 20 %. Työttömien keskuudessa tuollaisessa tilanteessa on jopa 50 000 henkilöä.

Niinpä voidaan todeta, että kyllä noilla paljon puhutuilla kannustinloukuilla on huomattava merkitys syinä työttömyyteen, ja sen tähden myös noihin loukkuihin pitäisi valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen puuttua mahdollisimman pian ja tehokkaasti - ylempänä mainitsemieni syiden lisäksi.

Muistaa pitää sekin, että jo vuonna 2023 talouskasvun Suomessa ennakoidaan hidastuvan selvästi. Se on EU:n ennusteen mukaan Euroopan hitainta ja vähäisintä. Joten alkaa olla jo kiirettä työttömyyden syiden ratkomisessa, kun kuitenkin meillä on tietoa työllistymisen esteistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.