sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Sosiaalisen median haitoista

Sosiaalisen median haitoista 

On nykyään jo ihan tutkittua tietoa siitä, että sosiaalinen media (some) aiheuttaa haittoja ihmisille, nuorille varsinkin. Ne haitat liittyvät pitkälti ihmisten psyykkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen, mutta myös muihin seikkoihin.

Mitä enemmän etenkin nuoret käyttävät sosiaalista mediaa (mm. Instagram, TikTok, Facebook jne.) sitä enemmän he kokevat yksinäisyyttä, eristyneisyyttä ja ulossulkemista. Unohtamatta tyttöjen kohtaamia paineita ulkonäköään kohtaan. On todettu, että iso osa tytöistä muokkaa ja korjailee valokuviaan (selfieitä) ennen kuin he julkaisevat ne esim. Instagramissa. Sosiaalisessa mediassa saatu palaute voi olla julmaa ja toisaalta välinpitämätöntä. Jos ihmisen itsetunto on heikko, hän hakee hyväksyntää ja ihailua itselleen laskemalla postauksiensa saamia tykkäyksiä ja seuraajiensa määrää ja millaisia kommentteja hän saa valokuvistaan. Ellei niitä ilmaannu hän voi masentua ja kokee, ettei hänestä välitetä, eikä hän ole kiinnostava muiden mielestä.

Sitä paitsi ei se edes ole mitään aitoa, todellista kommunikointia eikä kohtaamista, että julkaistaan somessa teksti tai kuva ja sitten siihen tulee (jopa ihan ventovieraita, joita se postaaja ei ole koskaan tavannut edes) somen käyttäjiä ”tykkäämään”, saman tien somessa surffailuaan jatkaen muualle. Mitä ihmeen sosiaalisuutta ja kohdatuksi tulemista tuollainen edes on? Todella outo ja vahingollinen nettikulttuuri. Ei ihme, että yksinäisyys säilyy ja lisääntyy vain.

Sosiaalinen media myös tyhmistää monia käyttäjiään. Ja kaikenlaisten sekopäisten salaliittohörhöjen ja muiden äärimmäisyysihmisten kummalliset, jopa harhaiset ajatukset leviävät maailmanlaajuisesti tavoittaen pahimmillaan tuhansia ja miljoonia sosiaalisen median käyttäjiä. Vihan lietsontakin ja maalittaminen eri ihmisiä ja ihmisryhmiä kohtaan on iso ongelma somessa, kuten kaikenlaisen disinformaation / valheiden leviäminen.

Huomionarvoinen sosiaalisen median haitta on sekin, että esim. Facebookin algoritmit valitsevat käyttäjille, millaisia postauksia ja sisältöjä he saavat uutisvirtaansa. Jos joku on tykännyt vaikka jostain äärioikeistolaisesta tai äärivasemmistolaisesta julkaisusta ja niiden tekijöistä, hän saa uutisvirtaansa entistä enemmän samanlaista materiaalia, ja toisenlainen aineisto jää taka-alalle. Siten sosiaalinen media lisää yhteiskunnassa polarisaatiota, vastakkainasettelujen kärjistymistä ja voimistumista, ennakkoluuloja ja jopa vihaa eri tavalla ajattelevia kohtaan. 

Somen käyttäjät eristyvät omiin, algoritmien ohjailemiin kupliinsa, joissa he ovat tekemisissä pelkästään samanmielisten ihmisten kanssa ja lukevat vain sen kuplan mukaista sisältöä. Kriittiset ja vastakkaiset näkökohdat ja ajatukset eivät pääse helpolla esiin ja heidän uutisvirtaansa.

Tuollainen on demokratiallekin haitallista ja tällaistahan näkee jo globaalisti, etenkin USA:ssa, joka on voimakkaasti polarisoitunut ja jossa osapuolet vihaavat sekä demonisoivat toisiaan eivätkä halua taipua yleensä kompromisseihin. Eivätkä anna arvoa toisen osapuolen argumenteille.

Ennen internetiä, tietokoneita ja älylaitteita nuorten välinen kiusaaminen sentään rajoittui fyysisiin kohtaamisiin ja kun kiusattu nuori pääsi koulusta kotiin hän sai olla vapaa ja rauhassa kiusaajistaan. Toisin on nykyään netin, tietokoneiden ja älylaitteiden sekä somen aikakaudella: kiusaajien uhrit eivät saa rauhaa missään koskaan, heitä voidaan piinata periaatteessa 24/7 netin kautta ja heistä voidaan videoida nöyryyttäviä otoksia, jotka kiusaajat julkaisevat nettiin ja uhriparka joutuu valtavan ihmisjoukon katsomisen kohteeksi. Kiusaaminenkin on digitalisoitu ja sometettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.