sunnuntai 27. syyskuuta 2020

Jumalan vastustaminen

Jumalan vastustaminen

Pohdiskelua kirjailija Kari Hotakaisen lausahduksesta niistä "Jumalaa vastustavista yhdistyksistä" Kirkko ja kaupunki -lehdessä. Eli tämä: "Kirjailija Kari Hotakaista on aina huvittanut se, että Jumalan kaltaista näkymätöntä voimaa vastustamaan on pitänyt perustaa yhdistyksiä."

Mikäli oletetaan, että joku haluaisi vastustaa Jumalaa niin hänen pitäisi uskoa (vähintäänkin), että kyseinen entiteetti on olemassa, ja että se vastustus olisi mielekästä sekä mahdollista. Jos henkilöllä ei ole mitään uskoa minkään jumaluuden olemassaolosta ja toiminnasta maailmassa niin kuulostaa erikoiselta, että hän lähtisi vastustamaan jotakin olentoa, johon hän ei usko. Ja jonka olemassaololle hän ei näe vakuuttavia perusteita / todisteita.

Saati perustamaan tarkoitusta varten yhdistyksiä. Mitä vastustettavaa on olennossa, kun ei uskota sen olennon olemassaoloon ja toimintaan? Useat aikuiset ihmiset eivät usko länsimaissa moneen muuhunkaan näkymättömään olentoon / henkeen, eikä ole perustettu yhdistyksiä, joiden tarkoitus on vastustaa niitä olentoja.

Toki henkilö voi olla kriittinen ja skeptinen uskottavaksi tarjottua jumalauskoa kohtaan (esim. arvostella ja kyseenalaistaa uskovien väitteitä, kuten että maailma on Jumalan luoma). Sekä kritisoida ko. Jumalaan uskovien ihmisten tekemiä tekoja, jotka ovat todellisia ja havaittavia.

Mutta oletetaan, että joku tosiaan uskoisi kaikkivaltiaan, kaikkitietävän persoonallisen Jumalan olevan olemassa ja vaikuttavan maailman tapahtumiin, ja alkaisi sitten vastustamaan tätä Jumalaa (ja oletetaan, että kyseinen Jumala on olemassaoleva).

Sellainen vastustaminenhan olisi täysin irrationaalista ja jo kättelyssä epäonnistumaan tuomittua, sillä miten kuolevainen, luotu, heikko ihminen voisi menestyksellisesti uhmata kaikkivaltiasta, kaikkitietävää Jumalaa, kaikkeuden luojaa ja tuomaria?

Jumalahan (johon hän uskoo oletuksen mukaan) voittaa aina ja sitä paitsi tietää jo etukäteen mitä se vastustaja ajattelee ja suunnittelee.

Ja vaikka tämä Jumalan vastustaja saavuttaisi joitakin onnistumisia (Jumalan salliessa sellaisia tapahtumia) kuten vaikka kirkkojen polttamisia niin joka tapauksessa se vastustaja häviää lopulta. Viimeistään kuolemansa jälkeen hän päätyy tuomiolle Jumalan eteen ja joutuu helvettiin rangaistavaksi Jumalan vastustamisen tähden.

 

2 kommenttia:

  1. Hei! Mitkä ovat vakuuttavimmat todisteet raamatun kertomuksia vastaan? Entäpä miten voidaan perustella, ettei Joulupukkia ole olemassa?

    VastaaPoista
  2. Hei,
    Onhan niitä todisteluja Raamattua vastaan monet kriitikot esittäneet. Vaikea sanoa mitkä olisivat vakuuttavimpia. Ehkä se, että esim. arkeologia ja muut soveltuvat tieteenhaarat eivät ole pystyneet vahvistamaan todenperäisiksi monia Raamatun kertomuksia (jos ne kertomukset ymmärretään kirjaimellisena historiana).

    Joulupukki? Eipä kai kukaan aikuinen ihminen sellaiseen usko ja lapsetkin luopuvat joulupukkiuskosta jossain vaiheessa. Itse en edes lapsena uskonut joulupukin tuovan lahjoja.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.