torstai 30. huhtikuuta 2020

Ubuntu 20.04 LTS kommentteja

Ubuntu 20.04 LTS kommentteja

Huhtikuussa 2020 Linux-ytimeen perustuvista käyttöjärjestelmistään tunnettu yhtiö Canonical julkaisi uusimman, viisi vuotta päivityksillä tuettavan käyttöjärjestelmän Ubuntu 20.04 LTS:n. Uuden Ubuntun, jonka koodinimi on Focal Fossa, julkaisupäivä oli 23.4.2020. Fossa on madagaskarilainen kissaeläin.

Toinen tärkeä ja huomioitava etappi ja julkistus on ensimmäinen Ubuntu 20.04 LTS:n versiojulkaisu, joka tulee ladattavaksi heinäkuussa 2020, eli se on versio 20.04.1 LTS.

Miksi kyseinen versiojulkaisu on tärkeä? Koska Ubuntu 18.04 LTS:n käyttäjiä kehotetaan tuolloin päivittämään järjestelmiään. Ubuntu 16.04 LTS:n käyttäjät eivät voi ohjelmallisesti päivittää suoraan 20.04 LTS:ään, vaan heidän on ensin päivitettävä versioon 18.04 LTS (tai he voivat tehdä puhtaan asennuksen ja siirtyä siten suoraan versioon 20.04 LTS).

Ubuntu 20.04 LTS toimitetaan Linux 5.4 -ytimellä (kernel = ydin). Tämä ydin tuo parannetun laitteistotuen eräiden muiden uudistuksien lisäksi. Ubuntu-kehittäjät ovat myös mahdollistaneet WireGuard-tuen (suojattu VPN-tekniikka) ja integroinnin Livepatchin kanssa (eli Ubuntu 20.04 LTS:n ydin voidaan päivittää ilman tietokoneen uudelleenkäynnistystä).

Oletuksena oleva ytimen ja initramfs:n pakkausalgoritmi on vaihdettu lz4:ään nopeampien käynnistysaikojen mahdollistamiseksi.

Uuden Ubuntun työpöytäympäristöä on parannettu päivitetyllä Yaru-teemalla sovelluksissa ja GNOME Shell -käyttöliittymässä, kuten violetin käyttö korostusväreinä (toisin kuin oranssi ennen). Lisäksi tumma teema on tarjolla.

Ubuntu poisti Amazonin webkäynnistimen kaikista Ubuntu-asennuskuvista (iso-tiedostoista) aiemmin tänä vuonna, mukaan lukien tuleva Focal Fossa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei Ubuntuun ole enää asennettu Amazon-sovellusta. Tämä on itsessään vain pieni uudistus, mutta monet käyttäjät varmasti arvostavat sitä paljon.

Vielä voidaan mainita, että Ubuntu 20.04 LTS sisältää parannetun ZFS-tiedostojärjestelmän tuen kiintolevyille ja eräitä muita pienehköjä uudistuksia.

Itselläni on pöytätietokoneessani vielä Ubuntu 16.04 LTS, mutta suunnitelmissa on hankkia vihdoinkin uusi PC niin siihen sitten sopiikin asentaa uusin Ubuntu 20.04 LTS.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.