lauantai 20. elokuuta 2022

Raamattuko on totuus?

Raamattuko on totuus?

Minua ihmetyttää se ihmisryhmä, joka hirttää itsensä kiinni jonkun pyhänä pitämänsä muinaisen yhden kirjan varaan toitottaen pitkin lääniä ja nettiä, että "Raamattu on totuus". Tai nykyään myös, että Koraani on totuus. Miksi pitää elämä, ajattelu ja identiteetti rakentaa jonkun yhden vanhan kirjan varaan ja kiivailla sitten sen omaksumansa tietyn kirjan väitetyn "erehtymättömän totuuden" puolesta, koittaen tunkea sen oman kirjansa sisällön kaikkien muiden ihmisten mieliin? 

Ja sitten vielä ryhdytään mielensäpahoittajiksi, kun jotkut eivät suostu uskomaan siihen "totuuden kirjaan", ja jopa esittävät rationaalista, tieteellistä kritiikkiä sitä kirjaa kohtaan mm. esitellen siinä olevia virheitä ja ristiriitoja. Eli koskeeko sananvapaus ja uskonnonvapaus vain noita uskovaisia pyhän kirjan palvojia? Eikö muka ole uskontokritiikillä olemassaolon oikeutta - ja tarvetta?

Kannattaisi lukea kirjallisuutta laajemmalti ja lähdekriittisesti. Ja mitä se edes tarkoittaa tuo hokema, että "Raamattu / Koraani on totuus"? Missä asioissa ja missä mielessä joku kirja on se "totuus"? Monesti ilmeisesti kuitenkin tuo ihmisryhmä tarkoittaa, että Raamattu / Koraani on joka kohdassa ja joka asiassa "totuus" ilman mitään virheitä, koskee se teksti kirjassa sitten hengellisyyttä, historiaa, luontoa tai vaikka taivaankappaleita.

Toisaalta vaatisi melkoista mestarillisuutta, että kirjoittaa kirjan, jossa onnistuu esittämään virheellisesti jokaisen väitteen, eikä yksikään tieto esim. historiasta ko. kirjassa olisi totta (nyt en siis puhu kirjoista, jotka on nimenomaan tehtykin fiktioksi).

Sen sijaan, että huudetaan Raamatun (tai Koraanin) olevan "totuus" (merkityksessä, että kirja on sitä täydellisesti, joka sanassa ja virheettömästi sekä ikuisesti), olisi parempi selvittää, että missä mielessä ja missä kohdissa kyseinen pyhä kirja sisältää totuutta. Ja missä kohdissa kirjan tekijät ovat erehtyneet väitteissään (ainakin jos ko. teksti tulkitaan kirjaimellisesti, maailmaa koskevana tosiasiaväitteenä). Lyhyesti sanottuna Raamattukin, kuten Koraani, sisältää jonkin verran totuutta mutta myös erehdyksiä ja virheitä sekä sepitettyjä tarinointeja - ja vanhentunutta dataa maailmasta, mitä onkin tosi paljon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.