lauantai 24. heinäkuuta 2021

Windows 11:n ominaisuuksia

Windows 11:n ominaisuuksia

Windows 11 on nyt saatavana Windows Insider-kanavan käyttäjille, ja se tulee kuluttajien saataville myöhemmin tänä vuonna. Windows 11 sisältää useita uusia ominaisuuksia ja parannuksia.

Uusi aloitusvalikko


Windows 11:ssä on keskitetty Käynnistä-valikko ja tehtäväpalkki, samanlainen kuin Windows 10X:ssa.

Käynnistä-valikossa ei ole perinteisiä live-ruutuja. Sen mukana tulee uusi käyttöliittymä, joka käyttää staattisia kuvakkeita Microsoft Store -sovelluksissa, Microsoft Edge -selaimessa ajettavissa Progressive Web -sovelluksissa ja muissa ohjelmissa, kuten Windows 10X ja ChromeOS -käyttöjärjestelmissä on.

Aloitusvalikko sisältää oletuksena kiinnitetyt sovellukset ja palvelut, kuten Laskin, Microsoft Edge ja Asetukset. Kuten Windows 10, Windows 11:n Käynnistä-valikko näyttää vain sovellukset ja verkkosivustot. Käyttäjät eivät kuitenkaan pysty ryhmittelemään sovelluksia luomalla kansioita. Se ominaisuus tarjotaan Windows 10:n live-ruuturajapinnassa tällä hetkellä.

Voit silti napsauttaa hiiren kakkospainikkeella mitä tahansa kuvaketta päästäksesi sovelluksen asetuksiin ja kiinnittämällä sen tehtäväpalkkiin.

Voit aina palauttaa vasemmalle tasatun tehtäväpalkin ja vaihtaa kolmen eri koon välillä - pienen, keskikokoisen ja suuren. Pieni koko on tarkoitettu tietokoneille, joissa on hiiren tuki, ja keskikoko tai suuri koko näyttää olevan erittäin kosketusystävällinen.

Tällä hetkellä käyttäjien on muutettava rekisteriä muuttaakseen tehtäväpalkin kokoa. On todennäköistä, että tehtäväpalkin mukautusvaihtoehtoja tarjotaan Windows 11:n asetusten kautta vaihtaaksesi Windows-tehtäväpalkin eri kokojen välillä.

Tarjolla on sama moderni Asetukset-sovellus, jota voidaan käyttää Käynnistä-valikon mukauttamiseen lisäpikanäppäimillä. Voit käyttää sitä myös toimintakeskuksen, työpöydän taustakuvan, järjestelmän korostuksen mukauttamiseen ja tehtäväpalkin läpinäkyvyyden käyttöönottoon.

Joitakin Windows-ominaisuuksia ylläpidetään nyt tavallisten Windows-päivitysten ulkopuolella käyttämällä kokemuspaketteja.

Resurssienhallinta uudistuu myös


Windows 11: ssä on edelleen sama Resurssienhallinta, mutta se saa joitain kaivattuja parannuksia. Esimerkiksi Resurssienhallinta  käyttää nyt uusia kuvakkeita, pyöristettyjä kulmia ja tumman tilan parannuksia.

Microsoft on optimoinut Resurssienhallinan käyttöliittymän sekä hiiren että kosketuksen käyttäjille. Koska Windows 11 ei sisällä tabletti-tilaa, nämä muutokset auttavat käyttäjiä kosketusnäytössä, jotta he voivat helposti nimetä, valita tai poistaa tiedostoja.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ​​että taulutietokokemus on oletusarvoisesti käytössä, mutta käyttäjät voivat aina siirtyä takaisin vanhaan asetteluun määrittämällä "Kansion asetukset" Resurssienhallinnassa.

Kuten mainittiin, Resurssienhallinta -käyttöliittymä ei muutu dramaattisesti, mutta Microsoft korvaa Windows 8 -kauden nauhatyökalurivin uudella ylävalikolla nimeltä "komentopalkki", jonka avulla voit nopeasti käyttää yleisesti käytettyjä toimintoja, kuten jakamista, poistamista, uudelleennimeämistä jne.

Lisäksi siellä on joitain laadullisia parannuksia. Esimerkiksi OneDrive-tiedostojen Pura kaikki -vaihtoehto otetaan käyttöön. Tämä vaihtoehto näkyy, kun napsautat hiiren kakkospainikkeella pakattua OneDrive-tiedostoa, joka oli asetettu vain verkkoon. 

Uusi napsautuskokemus


Windows 11:n avulla Microsoft antaa käyttäjille mahdollisuuden käyttää neljää ennalta määritettyä napsautusasettelua viemällä hiiren kohdistin maksimointipainikkeen päälle. Kun viet hiiren kohdistimen päälle, uusi ruutu, jossa on napsautusasettelu, tulee näyttöön.


Windows 11: ssä on tällä hetkellä neljä valmiiksi määritettyä napsautusasettelua:

1. Kaksi yhtä suurta vierekkäistä ikkunaa.
2. Kaksi vierekkäistä ikkunaa, mutta vasemmassa ikkunassa on enemmän tilaa.
3. Suuri vasen ikkuna ja sovellukset ovat pystysuoraan pinottuja ikkunoita oikealla.
4. Sovellukset jaetaan tasan neljään eri ikkunaan. 

Windowsin widgetit


Microsoft esittelee Windows-widgetit, jotka näyttävät olevan Windows 10:n uutisten ja kiinnostuksen kohteiden seuraaja.

Uutis- ja kiinnostuksen aiheiden tapaan Windows-widgetit toimivat tekoälyn ja Microsoftin uutissyötteen avulla. Se käyttää selaustoimintojasi ja sijaintiasi mukautetun uutiskokemuksen ottamiseksi käyttöön työpöydälläsi. Siinä on myös sää-widget.

Tällä hetkellä Microsoft työskentelee Viihde-, Esports-, Sää-, Tehtävät-widgettien ja monen muunkin widgetin parissa.

Virtuaaliset työpöydät


Microsoft suunnittelee virtuaalisten työpöytien näytön uudelleen toteuttamalla muutaman kaivatun moniajo-parannuksen. Uuden suunnittelun lisäksi Microsoft esittelee kolme uutta ominaisuutta:

- kyvyn muuttaa kunkin virtuaalisen työpöydän sijaintia
- kaikkien virtuaalisten työpöytiesi taustojen muokkaus
- tuki moninäyttöasetuksille.

Tehtävänäkymä

Voit järjestää virtuaaliset työpöydät uudelleen seuraavasti:

- Luo useita uusia virtuaalisia työpöytiä.

- Vedä ja pudota virtuaalinen työpöytä toiseen paikkaan.

 - Napsauta hiiren kakkospainikkeella virtuaalisen työpöydän pikkukuvaa tehtävänäkymässä ja valitse pikavalikosta ”Siirrä vasemmalle” tai “Siirrä oikealle”. Tämä muuttaa kaikkien virtuaalisten työpöytien järjestystä.

Jos haluat muuttaa virtuaalisten työasemien taustaa, toimi seuraavasti:

- Avaa Asetukset> Mukauttaminen> Tausta.

- Napsauta hiiren kakkospainikkeella taustaa ja käytä sitä tietyssä virtuaalisessa työpöydässä.

- Kun olet valinnut taustan, muutokset tulevat voimaan välittömästi, ja näet uuden taustasi, kun vaihdat virtuaaliselle työpöydälle.

Uusi leikepöytä


Leikepöydän historianhallinta (Win + V) on muotoiltu pyöristetyillä kulmilla ja muutamalla uudella ominaisuudella, mukaan lukien uusi tapa lisätä emojeja ja GIF-kuvia.

Windows emoji

Näiden muutosten lisäksi Microsoft on ottanut käyttöön uuden "Liitä pelkkänä tekstinä" -vaihtoehdon kiinnittämisen ja poistamisen rinnalle. Tämän avulla voit liittää leikepöydän tekstisisällön ilman sen alkuperäistä muotoilua (fontti, väri, koko jne.).

Parannettu näytönohjainten hallinta


Microsoft antaa käyttäjille paremman hallinnan useista näytönohjaimista, kun he käyttävät sovelluksia Windowsissa.

Laitteissa, joissa on kaksi näytönohjainta, Windows käyttää integroitua yhtä virransäästö näytönohjaimena ja erillistä näytönohjainta tehokkaana näytönohjaimena. Tämä asetus määritetään automaattisesti laitteesi perusteella.

Voit myös siirtyä Grafiikka-asetuksiin kohdassa Asetukset> Näyttö> Grafiikka-asetukset ja määrittää, pitäisikö sovelluksen käyttää korkean suorituskyvyn vai virtaa säästävää näytönohjainta.

Windows 11:n julkaisupäivä


Nykyisten tietojen mukaan Microsoft aikoo julkaista Windows 11:n tällä hetkellä lokakuussa 2021. Windows 11:n laajemman käyttöönoton odotetaan kuitenkin alkavan vasta vuoden 2022 alussa.

Windows 10:n käyttäjille päivitys uuteen Windowsiin on ilmainen ja sitä tullaan tarjoamaan heille Windows Updaten kautta aikanaan.

Windows 11:n päivitysväli tulee olemaan yksi ominaisuuspäivitys vuodessa, toisin kuin Windows 10:ssa, jolle Microsoft julkaisee laajan ominaisuuspäivityksen puolen vuoden välein.

Tässä artikkelissa esiteltyjen uudistuksien ja ominaisuuksien lisäksi Windows 11 sisältää toki muitakin uudistuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.