lauantai 14. toukokuuta 2022

Käteinen raha ja varautuminen kyberuhkiin

Käteinen raha ja varautuminen kyberuhkiin

Eri medioissa asiantuntijat Suomen Pankkia myöten ovat tiedottaneet odotettavissa olevista kyberuhkista Venäjän taholta. Kuten tilanteista, joissa venäläiset valtiolliset hakkeriryhmät kaatavat suomalaisten pankkien verkkopalvelut, mukaan lukien pankkikorteilla maksamisen, jolloin pankkiasiointi internetissä sekä korteilla maksaminen, myös siis mobiilimaksaminen, eivät toimi (palvelunestohyökkäys esimerkiksi). Sähkökatkoksia tuollaiset valtiollisten hakkeriryhmät voivat myös toteuttaa internetin välityksellä, sekä kaataa Suomen internetyhteyksiä.

Ote Ilta-Sanomien artikkelista:

”Ainut kotimainen maksuväline Suomessa on käteinen. Maksusovellukset toimivat ulkomaisilla alustoilla, ja esimerkiksi kyberhyökkäykset voivat vaikuttaa niiden toimintaan.”
Ilta-Sanomat 4.3.2022.

Tällaisissa maailmanpoliittisissa tilanteissa nähdäänkin selkeästi mitä vaaroja ja uhkia sisältyy siihen, että raha-asiat ja maksaminen on laajalti siirretty internetin ylitse tapahtuvaksi digitaalisina: verkkopankit, pankkien omat mobiilisovellukset, pankkikortit ja moderni mobiilimaksaminen älypuhelimella tai älykellolla. Kun tapahtuu vihamielisen tai rikollisen toimijan toteuttama kyberhyökkäys noita nettipalveluita vastaan niin eipä maksaminen onnistu digitaalisesti ja pankkiasiointi netissä jää tekemättä. 

Eikä läheskään kaikilla ole mitään useampia pankkeja eikä eri pankkien pankkikortteja, jotta muka jokin kortti toimisi maksettaessa. Eivätkä kaikki edes saa esimerkiksi Visa-korttia useammasta pankista. Ja on ihmisiä, joilla ei ole ensimmäistäkään maksukorttia eikä edes älylaitteita, vaan he asioivat ainoastaan käteisellä rahalla, eri syistä johtuen. Sitä paitsi voivathan ne kyberhyökkäykset kohdistua yhtä aikaa muihinkin suomalaisiin pankkeihin, eikä vain yhteen pankkiin.

Silti etenkin Osuuspankin "asiantuntijat" ehdottelevat näihin ongelmiin ratkaisuna, että on hyvä olla toisen pankin pankkikortteja yms. digiä, mutta ei saisi missään tapauksessa käteistä nostaa eikä käyttää. Olenkin huomannut, että Osuuspankilla on aktiivinen vihakampanja käteistä rahaa vastaan ollut ainakin yli kaksi vuotta ja siinä vihassaan nuo muka "asiantuntijat" unohtavat helpoimman ja ilmeisimmän, kaikille sopivan ratkaisun eli sen käteisen rahan käyttämisen. Kaiken päälle Osuuspankki alkanut tyrkyttää aggressiivisesti mobiilimaksamista entistä enemmän, markkinoimalla Google Pay – mobiilimaksupalvelua. Turha luullakaan, että sellaisen ottaisin käyttöön. Se Google Pay on juurikin sellainen ulkomaalainen maksualusta ja -palvelu, joka toimii miten toimii ja ongelmatilanteissa ei toimi lainkaan.

Sen tähden on erittäin järkevää tehdä niin, kuten monet ovat jo havahtuneetkin tekemään: nostaa pankkiautomaatilta käteistä rahaa ongelmatilanteiden varalle edes muutaman päivän arvioitua käyttötarvetta varten. Uutisten mukaan kolmannes suomalaisista onkin hamstrannut käteistä rahaa tähän mennessä.

Käteinen raha on, kuten yllä olevassa artikkelissa todettiin, ainoa kotimainen maksuväline ja se toimii aina kaupoissa ja muualla, eikä netin kautta operoiva kyberhyökkääjä pääse sen käyttöä maksamisessa estämään. Käteistä rahaa tarvitaan edelleen, jo muun muassa huoltovarmuuden tähden eikä todellakaan ole aika sille, että käteisestä rahasta muka luovuttaisiin ja kaikki raha kaikkialla olisi ainoastaan digitaalisessa muodossa.

Eikä tarvitse kyseessä olla edes mikään poikkeustila eikä kyberhyökkäys, vaan koska tahansa voi tulla normaalioloissakin tilanteita, että esimerkiksi nettiyhteys tai sähköt eivät toimi, joten pankkikorteilla tai mobiililla maksaminen ei onnistu, vaan ainoa toimiva maksutapa on käteinen raha. 

Kaikkina aikoina on järkevää pitää kotona ja lompakossa sopiva summa käteisvaroja. Minullakin on tapahtunut muun muassa taksimatkoilla, että pankkikortilla kyydin maksaminen ei kerta kaikkiaan onnistu, koska taksissa ei saada nettiyhteyttä muodostumaan ja kyydit olen maksanut setelirahalla, tai muuten olisivat jääneet taksimatkat maksamatta.

Tietoturvauhat tavallisinakin aikoina riski älylaitteilla raha-asioissa


Unohtaa ei pidä sitäkään kyberuhkaa, jonka älylaitteisiin kohdistetut haittaohjelmat muodostavat raha-asioille, kun raha-asioita ja maksamista on paljolti alettu tehdä älylaitteiden avulla. Nytkin suomalaisia piinaa Flubot haittaohjelma ja muitakin vaarallisia haittaohjelmia on, jotka etenkin Android-laitteelle päästyään varastavat mm. pankkikorttien tiedot ja kyberrikolliset vievät rahat tililtä. Nuo mobiilipankkisovelluksiin hyökkäävät haittaohjelmat ovat hyvin hienostuneita ja taitavasti tehtyjä ja osaavat kyllä keinoja pankkisovelluksiin ja pankkitietoihin käsiksi pääsemiseksi.

Useat ihmiset noihin haksahtavat ja nettirikolliselle se on hyvää bisnestä, eipä noita haittaohjelmia muuten tehtäisikään. Älylaitteiden tietoturva ei muutenkaan ole kovin kummoista vieläkään eikä jokin ns. virustutka älylaitteessa tarjoa aukotonta suojaa, vaan tärkein tietoturvan tekijä – ja suurin riski myös – on sen laitteen käyttäjä itse. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.