sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Jumala vai Paholainen vastuussa pahasta?

Jumala vai Paholainen vastuussa pahasta?

Maailmassa tapahtuu paljon monenlaista pahaa ja kärsimystä on joka lähtöön – monesti aivan käsittämättömissä mittasuhteissa, eikä siinä kysytä miten hyvä tai huono joku ihminen on. Kristillisen teismin ja teologian kannalta asiantila on erittäin ongelmallinen. Kyseessä on siis vanha teodikea -ongelma (jos on olemassa kaikkivaltias, kaikkihyvä rakastava Jumala niin miksi maailmassa on niin paljon pahuutta ja kärsimistä?).

On siis seuraavanlaisia teologisia olettamuksia ja uskomuksia:

- on olemassa kaikkivaltias, kaikkitietävä, kaikkihyvä Jumala, joka on armollinen sekä rakastava

- on olemassa myös Paholainen eli persoonallinen paha, niin sanottu langennut enkeliruhtinas, joka riehuu maailmassa, apunaan suuri joukko pahoja enkeleitä eli demoneita.

Joten koska epäilemättä maailmassa esiintyy runsaasti kaikenlaista pahaa ja kärsimistä, onko se Jumalan vai Paholaisen syy, kumpi on vastuussa perimmältään?

Moni uskovainen väittää mielellään, että kaikki hyvä tulee Jumalasta ja pahat asiat Paholaisesta – tai sitten syyllistetään ihmisiä, että ihmiset tekevät väitetyllä vapaalla tahdollaan vääriä asioita ja Jumala ei ole siitä vastuussa. Mutta eivät ihmiset aiheuta luonnonmullistuksia ja luonnossa eläimillä on kärsimistä vaikkei ihmisiä edes olisi. Eikä Raamatun perusteella se tahdonvapauskaan ole itsestäänselvä asia teologisesti – eikä tieteellisestikään.

Mutta jos väitetään, kuten monet uskovaiset tekevät, että ”Jumala / Jeesus rakastaa sinua ja auttaa sinua elämässäsi” niin missäs se Jumala ja Jeesus ovat esimerkiksi tuolla Ukrainassa, kuten Mariupolin kaupungissa? Miten se väitetyn Jumalan ja Jeesuksen väitetty ”rakkaus” ja ”armo” ja ”hyvyys” (saati kaikkihyvyys) ilmenee noin niin kuin käytännössä Mariupolisin ja lukuisien muiden Ukrainan kaupunkien ja kylien kidutetuille, raiskatuille, ryöstetyille ja tapetuille ihmisille? 

Ja jos ne tapetut ukrainalaiset olivat epäuskoisia tai uskoivat Jumalan mielestä väärin niin kidutus ei loppunut edes kuolemassa, vaan ”rakkauden Jumala” kiduttaa vielä tuonpuoleisuudessakin niitä rääkättyjä ihmisiä helvetin tulessa ja piinassa. 

Eikä unohdeta Jemeniä, Somaliaa ja kaikkea muuta pahuutta ja kärsimistä, mitä nykyajassa ja historian aikana on tapahtunut. Monesti jopa uskoviksi itseään kutsuvien toimesta ja Jumalan nimessä ja väitetyllä valtuutuksella. Papit ja uskovaiset raiskaavat lapsia, jopa tappavat, eikä Jumala tee mitään.

Sitten meillä on noita hyväosaisia, hyvätuloisia ja leppoisaa turvallista elämää viettäviä kamariteologeja ja uskonnonfilosofeja, jotka työkseen sepittelevät teorioita ja vastausyrityksiä tähän teodikea-ongelmaan. Kuvittelevatko he oikeasti, että muka tietävät oikean selityksen sille, miksi tämä maailma on tällainen painajaismainen ja helvetillinen paikka monille ihmisille, kärsimistä ja pahuutta täynnä? Luulevatko, että sitä kärsivää rääkättyä ihmistä lohduttaa ja auttaa, jos joku mielestään viisas teologi tulee mestaroimaan hänen kärsimystään ja keksii sille jotain hienoja ”syvällisiä” syitä ja tarkoituksia? Eipä se Jumala ole itse tullut kertomaan, miksi hän loi tällaisen maailman eikä välitä tehdä mitään asiantilan hyväksi.

Moiset teoretisoinnit ja Jumalan parhain päin selittelyt, että uskovainen saisi pitää kiinni väitteestään, että Jumala on hyvä ovat miljoonien kärsivien ihmisten kärsimyksen ja kohtaloiden pilkkaamista ja paskapuhetta.

Eivät mokomat teodikean ”ratkaisut” tyydytä kuin ehkä sitä teologia itseään ja niitä hyväosaisia mukavaa elämää viettäviä ihmisiä, joilla ei itsellään ole mitään kovin suuria ongelmia ja vaivoja.

Jospa ne teologit ja filosofit älyäisivät edes pitää turpansa kiinni sekä myöntäisivät, että ei tähän teodikea-ongelmaan ole älyllisesti eikä emotionaalisesti tyydyttävää vastausta niin se olisi heille viisaudeksi luettava. Kun kerran kukaan ei selvästikään oikeasti tiedä eikä kukaan ole lukenut sen väitetyn Jumalan ajatuksia. Ihan siitä riippumatta onko olemassa hyvä ja kaikkivaltias Jumala vai ei.

Joten kenen syy ja kenen vastuulla perimmältään se kärsimys ja pahuus on, Jumalan vai saatanan? Tietysti Jumalan, sillä hän on uskon mukaan kaikkivaltias ja kaikkitietävä ja tiesi siten jo sen enkeliruhtinaan luodessaan tämän muuttuvan paholaiseksi. Lisäksi Jumala teki ihmisistä niin heikkoja, että he lankeavat sen Paholaisen kuiskutteluihin saman tien ja niin on maanpäällinen helvetti valmis. Paholainen on aina Jumalan Paholainen ja se voi tehdä vain sen, mitä kaikkivaltias Jumala sallii tai suoranaisesti käskee tekemään. Ei Paholainen ole jumala eikä kaikkivaltias.

Siten: miksi Jumala loi tällaisen maailman, tällaiset ihmiset ja sen Paholaisen. Tekijä on vastuussa tekeleistään, mitäs loi tätä kaikkea. Olisi jättänyt luomatta niin olisi ollut paremmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.