lauantai 8. toukokuuta 2021

Salaliittoteoriat ja kriittisyys

Salaliittoteoriat ja kriittisyys

Suomessa erään koulun aamunavauksessa oli opettaja esitellyt salaliittoteorioitaan ja mitälie vaihtoehtoteorioita. "Teoria" on kyllä liian hieno termi tuollaiselle huuhaalle. Pikemminkin salaliittoharha tai -uskomus. Ja jos haluaa esittää vakavasti otettavaa kritiikkiä esim. koronataudista, rokotuksista, WHO:sta tai vaikka maskeista niin perusteluiksi pitäisi esitellä myös tieteellisiä faktoja ja todisteita. Eikä omia vainoharhaisia luulojaan.

Ylipäätään missä on terve itsekriittisyys ja lähdekritiikki noissa "vaihtoehtoteorioihinsa" uskovissa porukoissa. Kaipaisin sitä kriittisyyttä noille piireille niitä omia "teorioita" kohtaan. Varsin harvoin kyllä näyttää kriittisyys ulottuvan omiin uskomuksiin ja harhoihin niin että niitä alettaisiin epäilemään ja kyseenalaistamaan.

Mistä alkaen ns. vaihtoehtomediat ja jossain YouTubessa salaliittojansa toitottavat videoblogit ovat jotain erehtymätöntä, täysin virheetöntä, absoluuttisen luotettavaa ja pyyteetöntä epäitsekästä totuutta, joka on yhtä täydellinen ja pyhä kuin jokin Jumalan oma ilmoitus?

Niin ja mistä lähtien sitten se ns. valtamedia ja valtavirran tiede ovat jotain pahantahtoista, virheellistä, epäpätevää "valhetta", jonka pystyvät luotettavasti ja erehtymättömästi paljastamaan ne "vaihtoehtomediat" ja salaliittoteoreetikot?

Jotkut hörhöt ovat vedonneet koronaepidemian kieltämisessään siihen, että löytyi pieni porukka uskovaisia lääkäreitä kieltämään koronapandemia. Mikä ihmeen ansio se jonkun lääkärin "uskovaisuus" on tieteellisissä ja ylipäätään reaalimaailmaa koskevissa asioissa? Pikemminkin on ihan päinvastoin. Uskonnollinen usko - etenkin fundamentalistine usko - kielii taipumuksesta irrationaalisuuteen ja alttiudesta virheelliseen ajatteluun todellisen maailman asioissa. 

Useasti juuri vahvasti uskovaiset fundamentalistit kannattavat myös kaikenlaisia sairaita salaliittoteorioita ja muita järjettömiä uskomuksia (kuten väitettä, että Maa on litteä pannukakku ja 6000 vuoden ikäinen) ilman kritiikin häivää. Niihin sataprosenttisesti uskoen aivan kuin se heidän jumalansa olisi ne asiat ilmoittanut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.