maanantai 18. tammikuuta 2021

Kiintolevyn tuhoava bugi ja muita aukkoja

Kiintolevyn tuhoava bugi ja muita aukkoja

Microsoft se ei kaikkia vakaviakaan bugeja ja aukkoja Windowseissa saa korjattua. Nyttemmin on jälleen kirjoitettu ICT-sivustoilla, että Windows 10:ssa on todella vakava bugi, jonka avulla pystyy uskomattoman helpolla tavalla korruptoimaan tietokoneen kiintolevyn. Eli yksi ikoni / kuvake riittää siihen tuhoon. Ja kyberrikollisilla on erilaisia keinoja saada ujutettua esim. zip-tiedostossa sellainen kuvake uhrinsa tietokoneelle.

Toisin sanoen, yksi tietty kuvake, jota katsotaan Windowsin Resurssienhallinnassa korruptoi tietokoneen NTFS-kiintolevyn ja Windows 10 alkaa kehottelemaan käynnistämään tietokone uudelleen kiintolevyn korjaamiseksi. Tämä bugi on jopa Windows XP:ssa.

Microsoft kyllä lupailee bugiin korjausta, mutta ei ole varmaa, koska se saadaan aikaiseksi ja tulee jakeluun Windows Updaten kautta.

Ei sen paremmin bugien suhteen avoimen lähdekoodin puolella

Mutta eipä mene sen paremmin avoimen lähdekoodin Linux-leirissäkään. Linuxjakeluversiossakin bugeja piisaa, myös tässä pöytätietokoneeni Ubuntussa, jolla parhaillaan kirjoitan. Lisäksi avoimen lähdekoodin sovelluskehittäjät ovat hitaita korjaamaan tietoturva-aukkoja ohjelmistoissa. 

Eli ei avoin lähdekoodi takaa automaattisesti parempaa tietoturvaa, kun ne mainostetut muka tuhannet silmäparit tutkivat ja korjailevat lähdekoodeja. Eipä se ihan noin nätisti suju Linux-maailmassakaan. 

Raportin mukaan kestää keskimäärin neljä vuotta ennenkuin sovelluskehittäjät korjaavat tietoturva-aukot avoimen lähdekoodin ohjelmistoissa.

Itselläni on siis sekä Linux-ytimeen perustuva Ubuntu että Windows 10 tietokoneissani ja minä en ole fanaattinen kummankaan kannattaja tai vastustaja. En vihaa tai palvo Microsoftia enkä Linuxia. En katso, että jokin tietty käyttöjärjestelmä on kertakaikkisesti ja yksiselitteisesti "paras" kaikille ja kaikkiin tarpeisiin. 

Riippuu käyttötarpeista ja asioista, joita halutaan tehdä ja ne vaihtelevat eri ihmisillä ja eri tilanteissa. Näen sekä hyvää että huonoa Windowsissa ja Linux-ydintä käyttävissä käyttöjärjestelmissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.