lauantai 2. toukokuuta 2020

Jeesuksen ylösnousemus -onko se totta?

Jeesuksen ylösnousemus -onko se totta?

Pääsiäinen on kirkollisesti Jeesuksen ylösnousemuksen juhlapäivä. Mutta on hyvä tiedostaa, että on olemassa erilaisia Jeesus-teorioita siitä, mitä silloin pääsiäisenä 1. vuosisadalla Juudeassa tapahtui. Voidaan puhua klassisesta kristillisestä Jeesus-teoriasta (Jeesus on Jumalan Poika, tosi Jumala ja tosi ihminen ja Isä Jumala herätti hänet kuolleista kolmantena päivänä jne.).

Ja sitten on muitakin Jeesus-teorioita (tai paradigmoja ja tutkimusotteita), joiden puitteissa voidaan tarkastella Jeesusta, Raamatun tekstejä ja sen ensimmäisen pääsiäisen tapahtumia. Näitä muita Jeesus-teorioita tai tutkimusparadigmoja ovat ainakin esoteerinen paradigma sekä historiallis-kriittinen Raamatun tutkimusote.

Esoteerisessa Jeesus-teoriassa Golgatalla ja sen tapahtumilla on allegorinen, vertauskuvallinen astronominen merkitys (tähän liittyy paljon monimutkaista - enemmän tai vähemmän kyseenalaistakin - gematriaa, enkä mene siihen enempää). Evankeliumi(t) ei(vät) tämän paradigman puitteissa ole mitään ”Jumalan kirjaimellisten historiallisten pelastustekojen todistusta”, vaan siis vertauskuvaa tähtitieteellisistä asioista eikä mitään Jeesuksen ristiinnaulitsemistakaan historiallisesti ole tarvinnut välttämättä edes tapahtua.

Historiallis-kriittisessä Raamatun tekstien tutkimuksessa ei sitouduta ennalta mihinkään uskonnolliseen uskoon eikä oleteta mitään yliluonnollista, vaan tekstejä huolellisesti monin eri menetelmin analysoiden pyritään ymmärtämään ko. Raamatun kirjoituksia ja arvioimaan, mitä on voinut tapahtua ja mitä ei. Historiallis-kriittisen tutkimuksen tulokset eivät monestikaan ole tukeneet klassisen, perinteisen ja konservatiivisen kristillisen uskon oppeja ja tulkintoja Raamatusta ja siinä kerrotuista tapahtumista. Kuten uskoa Jeesuksen kirjaimelliseen ylösnousemukseen.

On mahdollista arvioida millaisia todennäköisesti odotettavissa olevia ilmiöitä ja tapahtumia niihin erilaisiin Jeesus-teorioihin pohjautuen voidaan ennustaa tapahtuvan maailmassa - tai millaisia asioita tuskin tapahtuu nyt ja tulevaisuudessa.

Erilaiset Jeesus-teoriat (kuten varsinkin klassinen kristillinen usko ja toisaalta skeptis-rationalistinen ei-teistinen viitekehys) johtavat – jos jompikumpi on tosi – erilaisiin maailmaa koskeviin tulevaisuuksiin, pohjautuen erilaisiin ennusteisiin, joiden toteutumista maailmassa voimme havaita.

Todellista ja totta on nimittäin se, mitä maailmassa tapahtuu ja mitä voidaan havaita. Eivätkä sellaiset asiat, joita vain luulotellaan, kuvitellaan ja uskotellaan tai väitetään tapahtuvan, mutta joita ei kuitenkaan tapahdu oikeasti.

Kirjallisuutta ja tutkimuspapereita Jeesuksen ylösnousemuksesta ja ylipäätään evankeliumeista ja niiden historiallisesta luotettavuudesta on metrikaupalla, eikä sitä niin sanottua lopullista ja vihoviimeistä niittiä ole nähtävästi vieläkään asian päälle lyöty. Eri osapuolet - perinteiset kristityt toisaalla ja ateistit/skeptikot yhtäällä - ovat edelleen omissa juoksuhaudoissaan ja asetelmissaan argumenttejaan hioen ja toisiaan kritisoiden ja omaa Jeesus-teoriaa puolustaen.

Keskustelu / väittely Jeesuksen ylösnousemuksesta jatkuu ja mikäpä siinä. Sanoisin vielä tämän: olettaen, että Jumala (raamatullis-kristillinen tai ainakin jossain määrin kristillisen Jumalan kaltainen jumaluus) on olemassa, kasvaa Jeesuksen ylösnousemuksen mahdollisuus ja uskottavuus huomattavasti. Kyse on lopulta siis jumaluudesta ja hänen olemassaolostaan.

Vastaavasti ateistisessa universumissa ei löydy uskottavaa tukea Jeesuksen kuolleista ylösnousemukselle, eikä millekään muulle esim. kristinuskon maailmaa koskeviin väitteisiin ja eri dogmeihin liittyvälle. Eikä tällöin mitään ihmeitä tapahdu, jos jumaluutta ei ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.