maanantai 18. toukokuuta 2020

Poliittinen keskustelu Suomessa

Poliittinen keskustelu Suomessa

Luin erään politiikan tutkijan arvioita. Hän ennakoi, että syksyn lähetessä poliittinen keskustelu normalisoituu (oma kommenttini: onpa koronapandemian tilanne kesän lopulla ja syksyllä mikä tahansa niin pakkohan poliittisen keskustelun sisältöjen on muuttua normaalimmaksi, sillä ensi vuoden budjetti ja koko hallitusohjelman uudistaminen ellei peräti uudelleenkirjoittaminen tässä koronakriisin aiheuttamassa taloustilanteessa on pakko ottaa pöydälle. Eli rahasta alkaa vääntö puolueiden kesken. Eivätkä muutkaan ongelmat ja asiat ole kadonneet).

Tutkija päättelee, että kun aletaan politiikassa väitellä niukkuuden jakamisesta niin se sopii loistavasti kokoomukselle, joka on säilyttänyt uskollisen kannattajakuntansa.

Ja ilmastoasiat eivät ole lakanneet olemasta, joten on ennakoitavissa, että vihreät koettavat nostaa profiiliaan tekemällä ilmastokysymyksiin liittyviä aloitteita. Se puolestaan sopii perussuomalaisille, jotka ovat vihreiden ja kunnianhimoisten ilmastopäätöksien vastavoima.

Vihreitäkin kun voi jo turhauttaa kannatuksen hiipuminen gallupeissa, joten voi olla painetta tehdä potentiaalista kannattajakuntaa kosiskelevia räväköitä aloitteita. Ja perussuomalaiset saattavat alkaa huolestua, kun pitkäaikainen kärkisija gallupeissa on kutistunut ja sdp on mennyt suosiossa ohi (pitkälti yleiseurooppalaisena ilmiönä koronakriisin tähden. Kyllä se demarienkin suosio siitä alkaa taas hupenemaan, kun aletaan puhua ikävistä ratkaisuista talouskriisin takia).

Eli kokoomus ja perussuomalaiset voivat saada taas nostetta kannatukseensa. Tai ainakin lisää näkyvyyttä ja kuuluvuutta omille linjauksilleen. Ja keskustallakin on omat paineensa saada kannatusta kohoamaan ja ajaa läpi omia tärkeitä tavoitteitaan.

Joten on siinä PM Marinilla tasapainoilua ja taiteilua kerrassaan. Tähän asti hallituksen sekoilut koronakriisissä eivät ole iskeneet Mariniin eikä demarien nauttimaan suureen suosioon, vaan muihin ministereihin. Mutta viime päivinä, kun Marin on aika omituisesti kahakoinut kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon kanssa tehden kummallisia syytöksiä Orpoa kohtaan, Marin näyttää osoittavan hermostumisen merkkejä. Ja kyllä kritiikki vielä kohdistuu - gallupeissakin mitattavasti - pääministeri Mariniin ja tämän puolueeseen demareihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit hyväksytään. Ei kuitenkaan mitään riidanhaastamista, käännyttämistä tai väittelyä väittelyn vuoksi. Ei tämä blogi ole mikään väittelyfoorumi.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.